22. novembar 2020.22. nov 2020.
foto:  Beta

foto: Beta

Bogataš i rob u pepelu

Arheolozi su na mestu nekadašnjeg drevnog grada Pompeja pronašli skeletne ostatke dva muškarca, verovatno bogataša i njegovog roba, za koje se veruje da su poginuli u erupciji vulkana Vezuv pre oko 2.000 godina. Zvaničnici arheološkog nalazišta Pompeja u Italiji saopštili su danas da su delovi lobanja i kostiju dva muškarca pronađeni tokom iskopavanja ostataka nekada raskošne vile s panoramskim pogledom na Sredozemno more, na obodu Pompeje, grada uništenog u vulkanskoj erupciji 79. godine nove ere.

U toj oblasti je 2017. godine iskopana štala sa ostacima tri konja. Arheolozi su naveli da su dva muškarca očigledno uspela da pobegnu od prvobitnog pepela iz Vezuva, ali da su stradali narednog jutra u jakoj vulkanskoj eksploziji.

Kao što je učinjeno i prilikom otkrivanja drugih ostataka na mestu Pompeje, arheolozi su u šupljine sipali gips.

Zahvaljujući toj tehnici ne dolaze samo do oblika i položaja stradalih u trenutku smrti, već ostaci dobijaju "izgled statue", rekao je generalni direktor arheološkog parka Masimo Osana.

Sudeći po kostima lobanje i zubima, jedan od muškaraca bio je mlad, verovatno je imao između 18 i 25 godina, i kod njega su uočena oštećenja kičme. Zbog tog otkrića arheolozi su pretpostavili da je bio rob koji je naporno radio.

Drugi muškarac je, kako se procenjuje, imao između 30 i 40 godina i umro je sa rukama na grudima i raširenih nogu. U blizini njegovog lica pronađeni su fragmenti bele boje, verovatno ostaci srušenog zida.

Oba kostura pronađena su u sobi pored podžemnog hodnika koji je vodio do gornjeg nivoa vile.

Osana navodi da su muškarci tu verovatno našli sklonište, verujući da su bolje zaštićeni u podžemnom prostoru, ali da je "vulkanski oblak ujutro 25. oktobra 79. godine zahvatio Pompeju i ubio svakog ko mu se našao na putu".

Vezuv je i dalje aktivan vulkan.
Beta

Najnoviji broj

17. jun 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa