Info

22. novembar 2020.22. nov 2020.
foto: sajt N1 (Andrej Isaković AFP)

foto: sajt N1 (Andrej Isaković AFP)

Danas sahrana Patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sinod SPC je najavio da će zaupokojenu litugriju u 9.00 služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava, kao i da će se tokom nje obratiti episkop bački Irinej, član Sinoda.

U nastavku liturgije biće služeno opelo.

Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom SPC, preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke izabran je episkop šumadijski Jovan.

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa