Info

25. novembar 2020.25. nov 2020.
Image by Free-Photos from Pixabay

Image by Free-Photos from Pixabay

URI: Zakon bez javne rasprave i vremena za primedbe

Stručni tim Udruženja radnika na internetu poslao je svoje primedbe na izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak građana, koje je krajem prošle nedelje predložilo Ministarstvo finansija.

"Oba nacrta su objavljena na sajtu bez poziva na javnu raspravu i obrazloženja, čime je, smatramo, prekršen Poslovnik Vlade. Za eventualne primedbe ostavljen je rok od svega nekoliko dana, čime se takođe krši tačka Poslovnika koja predviđa najmanje 15 dana za dostavljanje predloga, inicijativa i sugestija", navode u Udruženju.

Takođe su pozvali Ministarstvo da poštuje sopstveni poslovnik i organizuje javnu raspravu u koju bi uključilo i predstavnike radnika na internetu.

"Iako se konkretne izmene i dopune ne odnose direktno na radnike na internetu, smatramo da je ovo idealna prilika da se otvori dijalog na koji uporno pozivamo već duže od dve nedelje, otkad smo predali svoje zahteve Ministarstvu finansija", dodaje se u saopštenju.

URI je naglasio da je neophodno izmeniti postojeće i doneti nove zakone kojima bi se konačno uredio položaj radnika na internetu, a zatražili su i izuzimanje te kategorije radnika od primene pomenutih zakona do regulisanja njihovog statusa, prava i obaveza.
Kamatica/Nova ekonomija

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa