Info

25. novembar 2020.25. nov 2020.
foto: Glas Podrinja

foto: Glas Podrinja

Značaj obnovljivih izvora energije na svima prijemčiv način

Tri godine u Šapcu, odnosno 11 godina u Evropi i Srbiji priređuje se manifestacija "Evropska noć istraživača", a ove godine ovdašnji organizator, Centar za stručno usavršavanje odlučio je da danas predstavi građanima projekat "Biosol", kao primer dobre prakse.

Segmenti projekta saradnje dva grada, odnosno dve države, predstavljeni su u okviru dela E kutak.

-Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije i mi smo želeli da na ovaj način predstavimo sve ono što je naš grad dobio kroz projekat "Biosol". To su električni automobil, "pametna" klupa koja omogućava punjenje mobilnih uređaja, kao i jedan poseban eksponat koji mi imamo i u Parku nauke, a to je solarna školica. Reč je o svima poznatoj dečjoj igri gde deca skačići po poljima generišu energiju i na taj način generišu struju - istakla je Tamara Pejić, stručni saradnik u Centru za stručno usavršavanje.

foto: Glas Podrinja


Projekat obuhvata mogućnosti upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom- BIOSOL, a realizuju ga Grad Šabac kao vodeći partner u saradnji sa Gradom Nova Gradiška i Lokalnom akcijskom grupom "Zapadna Slavonija". Kako je naglasio predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, prezentacija na Trgu šabačkih žrtava predstavlja dobar način da se Projekat, ali i značaj obnovljivih izvora energije predstavi mladima.

-Okončana je, za nas, jedna izuzetno važna faza projekta "Biosol", opremili smo Akademiju za energetsku efikasnost demonstracionim modelima koji služe za edukaciju naših najmlađih sugrađana, ali ne samo njih, nego i za edukaciju nezaposlenih osoba, iz oblasti obnovljivih izvora energije. U okviru opremanja Akademije, mi smo nabavili jedan električni automobil koji treba da demonstira na koji način ide automobilska industrija i kako treba da izgleda budućnost automobila i prevoza. Tu su i pametne klupe i razne igrice koje bi trebale da privuku pažnju dece i da nalakši i njima prihvatljiv način objasne kako funkcionišu obnovljivi izvori energije i zašto su oni toliko bitni - rekao je Nemanja Pajić i dodao da će koncept Akademije za energetsku efikasnist, jedinstvene u Srbiji, zaživeti tokom 2021. godine

- Naredne godine će biti akreditovani svi seminari koji trebaju u ovoj akademiji i da se pohađaju. Ono što je nama takođe značajno, a prepliću se razni evropski projekti u okviru projekta "Seed step 3", koji finansira Austrijska razvojna agencija, uradiće se jedan dodatni aneks u trening centru gde treba da se i nalazi Akademija, tako da će se svi ovi demonstracioni modeli, sve ovo što smo mi uradili u okviru projekta "Biosol" upravo naći u tom jednom novom objektu koji će biti prilagođen za pohađanje svih ovih seminara, kako za naše mlade, tako i za nezaposlena lica. Mi smo Projekat iskoristili kako bi ustanovili Akademiju, a ona će po uspostavljanju nastaviti da živi sama za sebe, što i jeste odlika evropskih projekata da imamo u okviru njih projekte koji su održivi, koji će nastaviti da funkcionišu i kada formalno prestane funkcionisanje projekta.

foto: Glas Podrinja


Kada je u pitanju manifestacija "Noć istraživača", koja traje od 23. do 27. novembra, zbog aktuelne epidemiološke situacije sve svoje programe organizatori su premestili na ju tjub platformu i svi događaji će biti predstavljeni na ovaj način.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa