Info

25. novembar 2020.25. nov 2020.
foto: www.riznicasrpska.net

foto: www.riznicasrpska.net

Dan Mihaila Đurića

Danas je obeležen peti Dan Mihaila Đurića u Šapcu. Usled pandemije ovaj značajan dan obeležen je na drugačiji način, bez kontakta i žive reči, onako kako situacija nalaže, snimljenim predavanjima izuzetnih kulturnih poslenika koji govore o neprocenjivoj veličini akademika Mihaila Đurića.

Predavanje profesora Mila Lompara „Shvatanje nihilizma u delu Mihaila Đurića“, koje je trebao da održi učenicima Šabačke gimnazije, kao i predavanja na temu: „Etos javnog delovanja Mihaila Đurića“ profesora Časlava D. Koprivice i profesora Jovice Trkulje mogu se pogledati na YouTube kanalu Biblioteke šabačke. Dok se tekst o ovom velikanu može pročitati na sajtu Biblioteke, autorke Jelene Podgorac Jovanović, direktorke Biblioteke šabačke.

Učešćem u obeležavanju Dana Mihaila Đurića, Biblioteka šabačka i u ovakvim izmenjenim okolnostima nastoji da neguje tradiciju negovanja i podsećanja na sve znamenite Šapčane. Na ovaj način pre svega odajemo počast jednom od najvećih Srba svih vremena, jednom od najpoznatijih i najznačajnijih predstavnika srpske filozofije u drugoj polovini dvadesetog veka.

Mihailo Đurić je rođen 22. avgusta 1925. godine. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju na Pravnom fakultetu i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Doktorirao je 1954. godine tezom Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista. Iste godine je na beogradskom Pravnom fakultetu izabran za asistenta, gde je potom biran za docenta 1957, za vanrednog profesora 1964. i za redovnog profesora 1969. godine. Godine 1972. osuđen je na devet meseci strogog zatvora, zbog kritike ustavnih amandmana 1971. godine, zbog čega je izgubio radno mesto na fakultetu. Svoj naučni rad je produžio u Institutu društvenih nauka u Beogradu od 1974. do 1990. godine, radeći kao naučni savetnik. Godine 1990. vraća se na Pravni fakultet, gde je naredne, 1991. godine, penzionisan. Preminuo je u novembru 2011. godine. Njegovo mišljenje i delovanje su primer odgovornog, hrabrog i principijelnog intelektualca u našem vremenu, a njegov život je svojevrsno jedinstvo mišljenja, govora i delanja.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa