Info

27. novembar 2020.27. nov 2020.
IN MEMORIAM- Rajko Lazareski

IN MEMORIAM- Rajko Lazareski

Poslastičar kojeg je znao ceo grad, čovek koji je „zasladio“ dane i večeri generaciji naših sugrađana. Ime Rajko i ime Višnja decenijama su za Šapčane bili nešto više od toga.
U sećanje na svima znanog čika Rajka objavljujemo ponovo razgovor sa njim za naš list iz 2019.

Poslednji smederevac



Ne verujemo da postoje Šapčani koji se nisu zasladili nadaleko čuvenim sladoledom kod Rajka. On je jedan od brendova grada prvina. Klincima je uvek davao kuglu, dve više, često gratis sladoled, ili: „Platićeš kad budeš imao“.

Rajko je rođen u Gostivaru (Makedonija), 1953. godine. Kada je čuo da mu se rodio sestrić, ujak je, od sreće, u opštini upisao prezime Lazareski. Tako je Paun Milošević dobio sina Rajka Lazareskog.

Od oca Pauna je sve počelo. Kada je imao deset godina, „trbuhom za kruhom“ iz Gostivara je krenuo za Beograd, gde je radio kao kuvar. Promenio je zanat, prešao u poslastičare i došao u Šabac. Prvu poslastičarnicu otvorio je pre više od sedamdeset godina, a šezdesetih je, u ulici Maršala Tita 43, “rođena” popularna “Višnja”.

- Počeo sam da radim u četrnaestoj godini. Prvo smo bili pod kirijom, a onda nam je gazda prodao lokal. Sećam se da nam je advokat Dušan Bajić izašao u susret i pozajmio novac, a porodični prijatelj nam je kupio frižider na kredit.
Tako je počeo da se pravi najbolji sladoled u gradu, po staroj recepturi, koja je i danas važeća. U to vreme nije bilo kafića, pa se sa korzoa odlazilo u „Višnju“. Iako su imali jaku konkurenciju, brzo su postali najpopularniji, zbog načina rada i odnosa prema mušterijama.

- Naše kolege su pre pedeset godina radile sa koncentratima i veštačkim aromama. Otac mi je govorio: „Samo ti nastavi da radiš onako kako sam te naučio. Isplivaćeš“. Inače, nadgledao me je i dugo nije bio zadovoljan mojim sladoledom. Hteo je da izvuče najbolje iz mene.

Kad dođe neko sa glavoboljom, ili mučninom, čak i sa bolovima u grlu, Rajko mu preporuči sladoled od limuna, jer, „to je pravi limun“. I sve prođe.

- Zato što radim sa čistim voćem, mlekom i jajima. Sve je prirodno. Dolaze mi i mušterije iz Beograda. Imao sam jednoga iz Zemuna koji mi je rekao: „Majstore, ovo ti ništa ne valja“. Ja se uplašio. Vidim otmene građane Šapca kako sede i jedu moj sladoled. A on se našalio. Spakovao sam sladoled da ponese kući, ženi i deci.
Iako skroman, poverio nam je da je Lepa Brena, kad je imala koncert u Šapcu, došla kod njega na sladoled i da je tri puta bio najpopularnija ličnost u gradu. Sa nostalgijom se seća Ive Savatića, od koga je mnogo naučio, a pre desetak godina, jedna sanitarna inspektorka mu je zabranila da koristi „smederevac“. Tada je prestao da radi i otišao u penziju.

- Kad sam radio na mom smederevcu, udubio bih se potpuno i sve bi prestalo da postoji. Zamišljao sam neku lepotu, ženu... Bez njega više nisam mogao da radim. A jaja sam ručno lupao, žicom, do kraja.
Kada je otišao u penziju, porodični posao preuzeo je najstariji sin, Marjan, a pomažu mu sestra Višnja i mlađi brat, Miloš. Rajko svakog jutra dolazi i nadgleda svog sina kao što je svojevremeno otac njega. Samo što ima više razumevanja i manje strogosti.

- Jesam u penziji, ali nije mi svejedno. I moj otac je mene kontrolisao. Marjana samo savetujem, ne pridikujem. Pustio sam ga da radi.

Osim zanata i svoje porodice, Rajko je voleo da igra fudbal u dvorištu Zelene škole. Nema mobilni telefon. Seća se nekih drugačijih vremena kada se radilo časnije, a živelo sporije. Omiljen, pitome naravi, rekao je: „Napiši šta god hoćeš, neću se ljutiti. Samo bih voleo da nasloviš tekst „Poslednji smederevac“, a kad se Milena (supruga) vrati sa mora, otvoriću taj tvoj Glas Podrinja na toj strani.

ZAŠTO VIŠNjA
Iako je otac Paun želeo da se poslastičarnica zove „Mladost“, Rajko je predložio da nosi naziv „Višnja“. Iz dva razloga. Prvo, u to vreme bio je popularan film „Višnja sa Tašmajdana“, a drugo, poverio nam je, imao je jednu devojčicu koja se tako zvala.

M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa