2. decembar 2020.2. dec 2020.
Demostat istraživanje: Većina građana bi se vakcinisala protiv korona virusa ako preporuče lekari

Demostat istraživanje: Većina građana bi se vakcinisala protiv korona virusa ako preporuče lekari

Stav građana o vakcinisanju protiv korona virusa u izvesnoj meri se poklapa sa njihovim političkim opredeljenjem a 46 odsto ispitanika izjasnilo se da bi vakcinu primili ukoliko to bude preporuka lekara dok se 31 odsto građana izjasnilo da ni pod kojim uslovima ne bi primili vakcinu, pokazalo je nedavno istraživanje Demostata o javnom mnjenju o kovidu-19 u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji su naveli da im nije bliska nijedna politička partija imaju najviše poverenja u medicinsku struku, 44 odsto njih se izjasnilo da bi primilo vakcinu ako to bude preporuka stručnjaka a 34 odsto ni pod kojim uslovima vakcinu ne bi primilo.
Ispitanici koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće Srpske napredne stranke naveli su u 51 odsto slučajeva da bi primili vakcinu ukoliko to preporuči struka, dok bi u 17 odsto slučajeva pristali da se vakcinišu ukoliko im to preporuči predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ispitanici koji su se izjasnili kao pristalice vladajuće stranke u 11 odsto slučajeva ne bi primile vakcinu protiv korona virusa ni pod kojim uslovima.

Prema rezultatima istraživanja, 40 odsto ispitanika koji podržavaju stranke koje su bojkotovale prethodne parlamentarne izbore ne bi primilo vakcinu ni pod kojim uslovima dok bi 34 odsto njih vakcinu primilo pod uslovom da to preporuči struka, a dva odsto njih ukoliko vakcinu preporuči predsednik Srbije.

Rezultati istraživanja grupe ispitanika koji podržavaju opozicione partije koje su izašle na prethodne izbore pokazali su da bi 53 odsto njih primilo vakcinu ukoliko preprouči struka, 29 odsto njih ne bi primilo ni pod kojim uslovima a tri odsto bi primilo ukoliko preporuka dodje od predsednika Srbije Vučića.
BETA

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa