22. mart 2018.22. mar 2018.
Saopštenje POKS:Vratimo Ubu znamenite Ubljane

Saopštenje POKS:Vratimo Ubu znamenite Ubljane

UB – Opštinski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Ubu predao je zahtev Opštinskom veću za podizanje spomenika našim slavnim zemljacima, Vojislavu Tankosiću i Svetomiru Nikolajeviću.

Takođe, zahtev podrazumeva i da se Ulica Josipa Majera ubuduće zove Ulica Vojislava Tankosića.

- Naš Ub i Tamnava su izrodili mnoge znamenite Srbe i većina njih su dobili neko obeležje, ali ima i onih koji su zaboravljeni. Danas se Ub velikom brzinom gradi i razvija, otvaraju se nove ulice i trgovi tako da ima mesta za ulice i obeležja koja će biti posvećena ljudima koji su zauzeli visoko mesto u istoriji Srbije a potiču sa naših prostora. Svakako da je Svetomir Nikolajević jedno od najzvučnijih imena koje je Tamnava izrodila. Jedna ulica na Ubu nosi njegovo ime, na žalost o njemu se na samom Ubu malo zna i mi smatramo da on zaslužuje daleko više od toga. Po nama dobro mesto za spomenik Svetomiru Nikolajeviću bio bi park uz novu zgradu opštine – naveo je predsednik OO POKS Ub Svetislav Matić.

Vojvoda Tankosić ima tablu u Rukladi i to je sve, a mnoga mesta u Srbiji imaju ulice sa njegovim imenom, spomenik, pa se čak i jedno selo na Kosovu zove po njemu. Spomenik Vojvodi Tankosiću bi mogao da bude postavljen na Šepkovcu, da odozgo motri i čuva naš grad.

Svetislav Matić je komentarisao i spornu, Majerovu ulicu. – Za nju je više puta traženo da joj se promeni ime zbog dokazanih zločinačkih dela Josipa Majera i ona bi bila idealna da ponese ime Vojvode Tankosića. Ako bi ovaj predlog bio usvojen, predlažemo da ulica narednih pet godina nosi dvojno ime, i da se tako izađe u susret građanima da ne menjaju odmah lična dokumenta – dodao je Matić.

Ovi predlozi, predati su u okviru akcije POKS pod nazivom "Vratimo Ubu znamenite Ubljane".


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa