15. decembar 2020.15. dec 2020.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Marija Ratković dobitnica nagrade "Laza K. Lazarević"

U okviru rezidencijalnog književnog programa Kulturnog centra, Lazina kuća za pisce, danas je uručena nagrada za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku Mariji Ratković.

-Priznanje koje dolazi iz rodnog grada je uvek značajnije. U Šapcu sam odrasla, tu sam naučila da pišem i zanimljivo je to što sam nagradu za kratku priču, odnosno pripovetku dobila baš ovde. U isto vreme iz štampe izlazi i moja knjiga „Ispod majice“ u izdanju Kontrast izdavaštva, te bih volela da nastavim u istom smeru, i pričanju priča - kaže Marija Ratković ovogodišnja dobitnica najbolje neobjavljene pripovetke Laza K. Lazarević koju četvrtinu veka dodeljuje Kulturni centar Šabac.

U jakoj konkurenciji, priča Marije Ratković “Ambis” izdvojila se upečatljivom, višeslojnom naracijom o iskustvu ženskog odrastanja koje neretko podrazumeva kompromise, obmane i taktiziranje, naveo je žiri u obrazloženju.

-Ambis nam donosi priču o ženskom iskustvu, odrastanju i prijateljstvu koje nije idealizovano niti kanonizovano, već je puno prepreka i prevazilaženja istih. Volela bih da ohrabrim žene koje se dvoume da li smeju i misle da nisu dovoljno odvažne da ispričaju zanimljive priče koje leže duboko u njima. Poruka je da to učine - naglasila je Ratković.

Iako je trenutna situacija primorala ustanove kulture da se prilagode, ali ostanu u svom domenu, Kulturni centar je štampao izdanje Lazinog fanzina, a planirano je da se u ovom smeru nastavi.

-Ovo je prvi gradski rezidencijalni program i jedan od četiri u Srbiji. Lazina kuća za pisce je novi koncept i podrazumeva boravak pisca u lokalnoj sredini. U okviru programa objedinili smo i književnu nagradu koju dodeljujemo već 25 godina. Cilj je da se naši mladi sugrađani budu privučeni ovim vidom umetnosti- pojasnila je Katarina Janković Popović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa