22. decembar 2020.22. dec 2020.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OŠ "Nikolaj Velimirović": Posadi svoj hlad

Akcija sadnje belog jasena Udruženja mladih ekologa (UMEK) nastavljena je u dvorištu Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“. Planirano je da tokom predstojećeg proleća sve obrazovne ustanove na teritoriji grada svoje mini parkove obogate novim mladicama.

-Ova akcija je od izuzetnog značaja za naš grad, posebno za urbani deo gde nedostaje zelenih površina. Veliko je zadovoljstvo što se začajan broj građana uključio u ovaj projekat, ali i ustanova, institucija. Na primeru Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ možemo videti da najmlađi rado učestvuju, neki možda i prvi put sade drvo. Za 20 godina će kao odrasli ljudi moći da se pohvale svojoj deci i budu ponosni- naveo je zamenik gradonačelnika Blaža Knežević.

Foto: Glas Podrinja


Javno komunalno preduzeće „Stari grad“ podržalo je akciju, te su radnici mališanima pomogli da posade svoj hlad i na taj način doprinesu širenju zelenih površina i drvoreda u gradu. Direktor JKP Nikola Begović ističe da su uvek na raspolaganju u aktivostima očuvanja i zaštite životne sredine.

-Rado učestvujemo u aktivnostima koje su za dobrobit i u opštem interesu sela i grada. Kao što smo to učinili danas u OŠ "Nikolaj Velimirović" i drugim školama. U narednom periodu u saradnji sa Gradskom upravom na čelu sa gradonačelnikom Aleksandrom Pajićem pokušaćemo da probudimo, i utičemo na svest naših sugrađana kada je životna sredina u pitanju i ukažemo na važnost njenog očuvanja.

Foto: Glas Podrinja


Projekat pod nazivom „Posadi svoj hlad“ je startovao u septembru mesecu kada su građani imali priliku da putem linka se prijave za besplatne sadnice. U celokupni projekat su uključeni brojni gradovi, među kojima je i Šabac preko Udruženja mladih ekologa čiji je primarni cilj zaštita životne sredine.

-Dobili smo i jednu značajnu donaciju kada su u pitanju škole i ustanove za decu sa posebnim potrebama – kaže Danijela Gavrić predsednica Udruženja maldih ekologa navodeći prednosti odabranih sadnica belog jasena kao prirodnog prečišćivača vazduha.

-Oslobađa značajne količine kiseonika koji nam je neophodan, dok njegova krošnja ima hlad. Cilj nam je da svako od nas posadi bar jedno drvo. Jesenja sadnja će biti nastavljena i tokom proleća, kada će građani moći da se prijave i dobiju sadnicu, kao i škole koje ne budu sada bile u mogućnosti da posade svoj jasen. Planirano je da 800 sadnica bude deo akcije, ali se nadamo da će ta brojka biti duplo veća na proleće.

Foto: Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa