23. decembar 2020.23. dec 2020.
ZZS smatra da budžet ima brojne mane

ZZS smatra da budžet ima brojne mane

Budžet Grada Šapca za 2021. godinu bio je tema današnje konferencije Gradskog odobra Zajedno za Srbiju. Kao najveći problem ovog budžeta istaknuta su mala izdvajanja za kapitalne investicije.

-Kada je, pre šest godina, Nebojša Zelenović postao gradonačelnik novac koji je dolazio od rasta privrede iznosio je 800 miliona dinara. Tanas je prihod od poreza na zarade i samostalne delatnosti 1,9 milijardi dinara. Za šest godina taj iznos je dva i po puta veći i to je možda najbolji pokazatelj na koji je način u prethodnom periodu radila Gradska uprava. Na kapitalne investicije se izdvajalo 30 odsto budžeta, a samo 17 odsto na plate u javnom sektoru. Sada smo dobili malo drugačiji budžet, gde su samo dve kapitalne investicije - rekonstrukcija Doma vojske, gde stoji da će novac biti realizovan kroz tranfere od drugih nivoa vlasti, a drugo je infrastrukturno opremanje Severozapadne radne zone u iznosu od 80.500.000 dinara. Postoje i kapitalni transferi na ostalim nivoima vlasti i ukupno kada se sve to sabere dobije se iznos od 457.943.487 dinara. To je 11,12 odsto za kapitalne projekte, rekao je predsednik GO ZZS Velimir Kuzmanović i dodao da u budžetu nema sredstava za Sava park, kao ni za javne garaže i parkirališta koji su bili planirani.

Naveo je i da je za kanalizacionu i vodovodnu mrežu planirana prilično mala suma. Kuzmanović se osvrnuo i na drugi dokument donet na istoj sednici Skupštine - kadrovski plan za Gradsku upravu.

-Ako su kapitalne investicije tri puta manje, gde onda ide taj novac? To se nalazi u kadrovskom planu za Gradsku upravu. GU Grada Šapca je više puta proglašavana za najefikasniju u Srbiji. Imala je ukupno 170 stalno zaposlenih i 21 na određeno vreme. Nova GU je planirala isto 21 na određeno vreme, ali broj stalno zaposlenih za sledeću godinu je 220. To je 50 radnika više u GU. Oni troše oko 70 miliona godišnje, to je jedna kapitalne investicija godišnje. Ti ljudi će tu ostati narednih 40 godina i toliko kapitalnih investicija ćemo izgubiti za to vreme, rekao je Kuzmanović.

Vera Marđokić Simić potpredsednica GO ZZS govorila je o nekoliko stavki u budžetu. Posebno je istakla izdvajanja za vodovodnu i kanalizacionu mrežu koja je bila česta tema predizborne kampanje.

-Sadašnje gradske nelegalne vlasti su obećavale da će sva seoska područja na teritoriji Šapca imati besplatnu kanalizaciju i vodu. Odvojili su 117.000 evra za investiranje za kanalizaciju i vodovod na nivou grada. Seoska područja se ne pominju. Tokom prethodne godine 200.000 evra je bilo uloženo na nivou grada, a 250.000 evra u prigradska naselja. Za zaštitu životne sredine odvojeno je 10 puta manje za narednu godinu i iznosi 50.000 evra, a bio je 685.000 evra. Treća interesantna stavka je tekuća rezerva. To je novac koji je planiran za neke neplanirane svrhe. Trećim rebalansom budžeta za 2020. godinu te rezerve su iznosile 43.000 evra. Za 2021. planirano je 681.000 evrač Nameće se pitanje čemu to služi, rekla je Marđokić Simić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa