28. decembar 2020.28. dec 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Poslanici danas o izveštaju Evropske komisije

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće danas Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu.

U predlogu zaključka koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika, Skupština Srbije konstatuje preporuke Evropske komisije i "pozdravlja napore Vlade Srbije preduzeti u cilju ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU".

Navodi se i da će parlament "ostati aktivno uključen u drugu fazu međustranačkog dijaloga", uz posredovanje Evropske unije, radi postizanje međupartijskog i društvenog konsenzusa o pristupanju EU.

Skupština Srbije prethodno je završila raspravu o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima, Predlogu zakona o potvrdivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji sa Francuskom i Predlogu zakona o potvrdivanju Ugovora o otklanjanju dvostrukog oporezivanja sa Japanom.

Novim propisom se predviđa da se javni medijski servisi do 31. decembra 2021. godine, pored postojeće takse, potencijalno finansiraju i iz državnog budžeta.

"Imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Srbije, utvrdili smo da će dodatni prihod, uvećanje takse za RTS, biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti", kazala je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Ona je dodala da se u budžetu planirana dodatna sredstva od 900 miliona dinara za RTV.

Finansiranje javnih servisa Vlada Srbije urediće naknadno posebnim aktom.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrdivanju Ugovora o zajmu za izgradnja autoputa E-80 Niš-Merdare, za deonicu Niš-Pločnik, prvu fazu takozvanog "Autoputa mira".

Predloženo je da se zajam od 85 miliona evra uzme Evropske banke za obnovu i razvoj, a napominje se da je za projekat Srbija ranije ugovorila zajam od Evropske investicione banke u iznosu od 100 miliona evra i donaciju Evropske unije od 40,60 miliona evra.

Srbija se ovim predlogom obavezuje da zajam otplati u 22 jednake polugodišnje rate, 25. aprila i 25. oktobra svake godine, po varijabilnoj kamatnoj stopi koja će se izračunavati šestomesečnim EURIBOR-om, uvećanom za fiksnu maržu od jedan odsto.

Rok za završetak radova na izgradnji saobraćajnice je kraj 2026. godine.

Na predloge zakona nisu podneti amandmani.

Izvor Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa