7. januar 2021.7. jan 2021.
foto: Božić Bata (fb stranica)

foto: Božić Bata (fb stranica)

Božić bata - radost Božića

Nova Godina ima Deda Mraza, a svoj dečjeg junaka ima i najradosniji praznik Hrišćana - rođenje Spasitelja, sina Božijeg Isusa Hrista, Božić. To je Božić Bata.

Pomalo zaboravljen lik, u prethodnim decenijama odlazi je u zaborav, opstajući u tek ponekim pričama, ostajući na bazi usmenih predanja, tako da su mnoge pojedinosti nestale i priča o njemu ima više verzija.

Teško ih je sve nabrojati, ali zajednički elementi postoje. Božić Bata je darodavac najmlađih u noći između Badnje večeri i Božića. Bata nije odrednica bliskosti, popu dede u Deda Mrazu, već se odnosi na glagol batati, stari izraz za udaranje, korak i neke od priča o Božić bati svedoče ne o pojedincu već duhu praznika koji se približava. U starim predanjima Božić bata jeste stariji čovek, ogrnut u gunj sa šubarom koji dolazi da obraduje mališane ostavljajući razne darove mališanima.

Na internetu je teško naći jedinstvenu sliku, detaljniji opis, pretpostavka je da je bio obučen po našoj narodnoj tradiciji ili kada govorimo o drugim državama gde je postojala priča o Božić Bati, obično je bio odeven u zlatne odore.

Nije važno kako ko zamišlja Božić batu. Kao i ličnost, tako i priča širi ljubav, radost, haromiju, a nadamo se da su i najmlađi ovog jutra našli neki poklon od Bate. Najmanje je važna vrednost, mnogo je bitnije da u sebi nosi pomenutu suštinu najradosnijeg praznika.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa