13. januar 2021.13. jan 2021.
Pixabay

Pixabay

Čekajući novu "julijansku" godinu

Na kalendarima vidimo da je danas sreda, 13. januar, što je odrednica za datum po Gregorijanskom kalendaru, opšteprihvaćenom u svetu, no po Julijanskom, teče 31. decembar, poslednji dan u godini. Doček novog leta po starom kalendaru deo je tradicije kod nas, ali ne samo u Srbiji i tamo gde žive naši sunarodnici, odnosno među narodima gde preovladava pravoslavna religija. Slavilo se juče, slavi se i danas, na više kontinenata i u više država.

Julijanski kalendar uveden je 46. godine pre Nove ere, a na snagu je stupio 1. januara naredne godine. U četvrtom veku, na Nikejskom saboru 325. godine posle Hrista, Julijanski kalendar postao je zvanični kalendar Hrišćana i to je bio sve do šesnaestog stoleća i reforme Pape Grgura kreatora reformisanog Julijanskog kalendara, kasnije nazvanog, po njemu, Gregorijanski. Nedugo potom najpre je Rimokatolička crkva usvojila Gregorijanski kao zvanični kalendar, vremenom tzv. protestanstke konfesije, kasnije i neke autonomne pravoslavne crkve. Ipak, „staru“ Novu godinu, ne zaboravljaju u nekim delovima planete. Nijedna nije zvanična proslava, ali se čuva tradicija bilo zbog inata, nacionalnog obeležja, negde se možda i razlog izgubio, ali sećanje je ostalo. Dočekuje se u: Crnoj Gori, Rusiji, Ukrajini, Gruziji, Belorusiji, Srbiji, ali ne samo tu...

U malom velškom Selu Cwm Gwaun (naziv na starovelškom), na zapadu ove jedinice Ujedinjenog kraljevstva slave Hen Galan („staru Novu godinu“). Jeste zvanično ukinut Julijanski kalendar 1752. ali ovde nisu dopustili da nestane stari. Gozba je 13. januara veća nego na Božić, kažu meštani, deca idu od kuće do kuće i pevaju velške pesme, a umesto nekadašnjeg običaja po kome je svaka kuća pravila pivo i na Hen Galan otvarala vrata svima, sada se u jedinom pabu u selu toči besplatno.

-Mi smo tvrdoglavi - rekao je za engleske izveštače lokalni meštanin Mekalister. Ovo je za stanovnike neradni dan, zatvorene su škole, supermarketi, sve.

Pixabay


Slavi se i u jednom švajcarskom kantonu Apencelu, distriktu Hinterland, podno Alpa. Ovde praznik nazivaju Altes Neujahrsfest (stara Nova godina). Kao pristalice protestantske reformacije, od prihvatanja nisu bili baš opredeljeni blagonaklono ka Rimu i kada je usvojen Gregorijanski kalendar, a oni saznali da je njegov reformator jedan Papa, nisu želeli da dozvole da im on nameće kada će slaviti. Prošlo je gotovo tri veka, a oni još slave 13. januara.

Na severu Škotske, mestu Outer Hebrides u području gde se još čuva Gejslki jezik i tradicija starosedelaca, Nova godina se proslavlja 12. januara. Poput Velsa deca idu od doma do doma želeći sreću ukućanima, a oni ih daruju slatkišima. Za njih godina drugačije se broji i meseci imaju druge nazive. Svoju proslavu imaju i neka plemene u Maroku i Libiji.

Svima kojima znači, neka je srećna nova 2021. po Julijanskom kalendaru!!!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa