14. januar 2021.14. jan 2021.
Foto Beta

Foto Beta

Istraživački tim SZO stigao u Vuhan


Desetočlani tim istraživača Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stigao je danas u Kinu, u grad Vuhan, gde je pandemija korona virusa prvi put primećena, da sprovede istragu o poreklu pandemije uz neizvesnost da li bi Peking mogao da pokuša da spreči nelagodna otkrića.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan odobrila je vlada predsednika Si Đinpinga posle više meseci diplomatskog ubeđivanja, koje je izazvalo neuobičajenu javnu žalbu predsednika Svetske zdravstvene organizacije.

Naučnici sumnjaju da je virus od koga je umrlo 1,9 milion ljudi u svetu od kraja 2019. godine. prešao na ljude sa slepih miševa ili drugih životinja, najverovatnije na jugozapadu Kine. Vladajuća Komunistička partija Kine, povređena zbog žalbi da je dozvolila da se raširi bolest navela je da je virus stigao iz inostranstva, moguće na uvezenoj morskoj hrani ali naučnici odbacuju tu pretpostavku.

Engleski kanal državne televizije CCTV, javio je da je stigao tim SZO. U timu su stručnjaci za viruse i drugi specijalisti iz SAD, Austrije, Nemačke, Japana, Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama.

Portparol kineske vlade rekao je ove nedelje da će "razmeniti mišljenja" sa kineskim naučnicima ali nije nagovestio da li će im biti dopušteno da skupljaju dokaze.

Oni će morati da budu u dvonedeljnom karantinu kao i da se testiraju na Kovid-19, prema objavi na zvaničnom nalogu televizije na mreži Vajbo.

Oni će početi da rade sa kineskim stručnjacima preko video sastanaka dok su u karantinu.

Kina je prvobitno odbila zahtev za međunarodnu istragu kada je administracija predsednika Donalda Trampa optužila da je Peking kriv za širenje virusa koji je doveo do najdublji pad svetske ekonomije od 1930-ih.

Jedna mogućnost je da su lovokradice divljih životinja možda prenele virus trgovcima koji su ga doneli u Vuhan, rekao je ranije za AP jedan od članova tima SZO, zoolog Peter Dasak, iz američke grupe Eko Helt Alajans (EcoHealth Alliance).

Malo je verovatno da će jedna poseta naučnika potvrditi poreklo virusa, pošto je utvrđivanje porekla epidemije od životinja obično dugotrajan proces koji traži više godina istraživanja uključujući uzorke životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa