14. januar 2021.14. jan 2021.
Foto Beta

Foto Beta

Na Zlatiboru otvorena najduža panoramska gondola na svetu

Na Zlatiboru je danas svečano otvorena najduža panoramska gondola na svetu, Gold gondola, koja se prostire trasom dugom devet kilometara i povezuje centar Zlatibora sa planinskim vrhom Tornik.

Gradnja gondole počela je 2016. i koštala je 13 miliona evra.


Izgradnju gondole u potpunosti je iz svog budžeta finansirala opština Čajetina.

Vožnja u jednom pravcu, od polazišta na Obudojevici, preko međustanice kraj Ribničkog jezera, do krajnje stanice na Torniku, na visini od 1.496 metara, traje 25 minuta, a u 55 kabina može da preveze 600 putnika na sat.

Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat.

Kako je ranije najavljeno, na međustanici kod Ribničkog jezera planira se razvoj projekta "Novi Zlatibor" za turizam visoke kategorije, na više od 200 hektara zemljišta.

Očekivanja su da se investicija u gondolu vrati kroz deset godina, kada se očekuje da Zlatibor postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Kompletna instalacija gondole urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, u saradnji sa francuskom kompanijom Pomagalski.

Cena povratne karte za vožnju gondolom za odrasle do Tornika iznosi 1.000 dinara, dečja karta košta 550 dinara, a deca do šest godina imaju pravo na besplatnu vožnju u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je "TianmenShan Cable Car" gondola (7,4 kilometara), koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film "Avatar" nagrađen Oskarom, reditelja Džejmsa Kamerona.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa