19. januar 2021.19. jan 2021.
foto: RTV Šabac

foto: RTV Šabac

Bog se javi, vaistinu se javi

Danas je jedan od najvećih praznika Hrišćana, Bogojavljenje, dan kada je Isus Hrist kršten u reci Jordan i dan, kada se po završetku tog čina, javio Gospod obelodanivši vaseljeni da je on, Isus iz Nazareta, Sin njegov.

Sve vode sveta su blagoslovene na današnji dan, mnogi običaju se primenjuju tokom praznika koji je u kalendaru Srspke pravoslavne crkve obelećžen crvenim slovom. Mnogo sugrađana je točilo blagoslovenu vodu u porti Saborne crkve Svetog Petra i Pavla u Šapcu.

Kažu da današnje vreme najavljuje celu godinu, sneg i mraz govore o plodnoj godini, sunce o sušnoj.

Tradicionalno na Bogojavljenje do ove godine organizovano je plivanje za Bogojavljenski krst, ove godine je u više gradova i opština izostala organizacija, među njima je i Šabac.

U Šapcu se više od deceniju i po plivalo na današnji praznik. Najpre je bilo plivanje ZA praznično znamenje u kome su se učesnici nadmetali ko će prvi doplivati do Krsta, a potom je organizovano plivanje SA Časnim krstom, što je bila specifičnost Šapca, gde nije bilo pobednika, već su svi učesnici zaplivali hladnom Savom, sledeći Bogojavljenski krst.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa