21. januar 2021.21. jan 2021.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Indiji požar u fabrici za proizvodnju vakcina, najvećoj u svetu

U indijskoj fabrici vakcina "Serum Institute of India", najvećem proizvođaču vakcina na svetu, danas je izbio požar, ali mediji navode da proizvodnja vakcina protiv Kovida-19 nije pogođena.

Indijske televizije prikazuju ogroman oblak dima iznad mesta gde se nalazi fabrika u mestu Pnue na zapadu zemlje gde se sada proizvode milioni doza vakcine protiv korona virusa Kovišild, koju su razvili AstraZeneka i Univerzitet Oksford.

Požar je, medjutim, prema TV izveštajima izbio na gradilištu koje je dalje od pogona za proizvodnju vakcina.

"Instalacija za proizvodnju vakcina nije zahvaćena i to neće pogoditi proizvodnju", rekao je za Frans pres jedan izvor iz Instituta, navodeći da je požar izbio u novoj fabrici u izgradnji.

Vatrogasni zvaničnik rekao je za Frans pres da su poslali šest ili sedam vatrogasnih vozila na mesto požara i da za sada nemaju dodatne detalje o razmeri požara i o mogućim povređenim.

Policija je takođe stigla na mesto incidenta.

Početkom januara dve vakcine odobrene su po hitnom postupku u Indiji, Kovišild, koju su razvili Astra Zeneka i univerzitet Oksford i koju proizvodi "Serum Institute of India" i Kovaksin koju porizvodi lokalna firma Barat Biotek.

Indija je u subotu pokrenula jednu od najambicioznijih kampanja vakcinacije na svetu sa ciljem da vakciniše 300 miliona ljudi do jula.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa