21. januar 2021.21. jan 2021.
Foto: Beta

Foto: Beta

Mali potpisao sporazum o aktivnostima američkog DFC u Srbiji

Ministar finasija Siniša Mali potpisao je danas sa ambasadorom SAD-a Entonijem Godfrijem Međudržavni sporazum o podsticanju investicija.

"Sporazum je od ogromne ekonomske važnosti za ravoj Srbije i ostvarivanje visokih stopa rasta koje je Vlada definisala u budžetu za 2021. godinu", rekao je Mali posle potpisivanja sporazuma.

Istakao je da je taj sporazum preduslov za potpisivanje i realizaciju garantne šeme koju će Srbija uraditi zajedno sa američkom Međunarodnom razvojnom korporacijom (DFC).

"Radi se o garantnoj šemi od milijardu dolara, koja će biti na raspolaganju srpskim preduzećima, za likvidnost, obrtna sredstva i investicije", objasnio je Mali.

On je dodao i da je potvrđeno da se sporazum iz Vašingtona, potpisan u septembru prošle godine, i dalje primenjuje, i da se današnjim potpisima otvaraju vrata za dalju saradnju sa američkom administracijom.

"Potpisivanje ovakvog sporazuma odražava poverenje koje američka administracija ima u ekonomske reforme koje su sprovedene u Srbiji, kao i u perspektive rasta naše ekonomije", istakao je ministar.

On je podsetio i da je postojeća kreditna garantna šema koju je Srbija napravila sa poslovnim bankama sigurno doprinela da zemlja izbegne masovna otpuštanja i zatvaranja.

"Oko 23.000 preduzeća je već iskoristilo 1,5 milijardi evra postojeće garantne šeme", rekao je Mali.

On je rekao da je stopa rasta koju Srbija želi da ostvari u ovoj godini šest odsto, kao i da će se za par nedelja pred gradjane i privrednike izaći sa još jednim paketom mera ekonomske pomoći.

Američki ambasador je naveo da današnji sporazum pokazuje posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije.

"Srbija ima našu podršku da ostvari svoj cilj punih evropskih integracija", istakao je Godfri.

On je izjavio i da će sporazum omogućiti DFC-u da upotrebi ceo svoj spektar finasijskih instrumenata, a cilj je da ovim instrumentima mobiliše nove investicije u Srbiji, ne samo strane već i investicije srpskih kompanija.

Direktor kancelarije DFC-a u Srbiji Džon Jovanović rekao je da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu koja je sklopila ugovor sa tom finansijskom institucijom o podsticanju ulaganja.

"Nadam se da ćemo uz finasijsku podršku DFC-a povećati broj novih investicija, otvariti nova radna mesta i pomoći građanima Srbije", naveo je Jovanović.

On je kazao i da prisustvo DFC potvrđuje spremnost SAD-a, zajedno sa evropskim partnerima, da se proširi finasijska podrška Srbiji, da bi se pomoglo da ona ostvari svoju evropsku budućnost.

"Prioritet DFC-a je finansijska podrška malim i srednjim preduzećima u Srbiji da prebrode ekonomske posledice korona virusa, a sve preko privatnih komercijalnih banaka", objasnio je Jovanović.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa