22. januar 2021.22. jan 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca: Prioritet čist vazuh

Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca danas je održao prvu sednicu na kojoj je usvojen poslovnik o radu Saveta za tekuću godinu, predložene mere za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha na teritoriji Grada i predstavljnjene osnove zelene ekonomije članovima.

-Savet za ekologiju će omogućiti da grad Šabac još snažnije brine o svom ekonomskom napretku uz poštovanje prava na zdravu životnu sredinu. Na ovaj način se jača kapacitet lokalne samouprave u obori za zdraviju životnu sredinu i bolje zdravlja građana. Savet čine oni koju su se ranije dokazali u svom ekološkom radu i aktivizmu. Radiće volonterski u korist građana i lokalne samouprave, bez nadoknade. Priliku da pomognu u radu Saveta imaće svi koji imaju kapacitet, jer je pravilnikom predviđnjno pozivanje stručnjaka iz određenih oblasti, kao i formiranje radnih grupa, stručnih timova. Očekujem da će Savet imati uspeha u radu, a da će imati podršku nadlčežnih institucija – rekao je predsednik Saveta Miroslav Krstić.
Foto: Glas Podrinja


Kako ističe dr Dejan Pavlović namera je da rad Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca bude usmeren ka aktuelnim ekološkim problemima zajednice, pre svega kvalitetu vazduha.

-Jedna od prvih aktivnosti Saveta je utvrđivanje mera čestičnog zagađenja vazduha u Šapcu. Zahvaljujući našoj inicijativi Šabac je dobio mernu stanicu koja meri PM10 i PM2.5 čestice i imamo informacije da je vazduh u našem gradu prekomerno zagađen, kao i u većem delu Srbije. Na nama je veliki zadatak da se pozabavimo izvorima tog zgađenja i da omogućimo da postepeno ti izvori budu ugašeni, kako bismo disali što čistiji vazduh, te je Savet usvojio i jedan zaključak u kojem su predložene mere za smanjenje čestičnog zagađenja.

Jedna od najvažnijih mera koju građani očekuju jeste da priključak na gasovodnu mrežu bude besplatan. Ovo nije samo u nadležnosti Grada, već i Agenicije za energetiku Vlade Republike Srbije, te će od Saveta poteći inicijativa prvo ka lokalnoj samoupravi, a potom i nadležnim državnim organima. Želimo da se merenje PM čestica u Šapcu bude dostupno konstantno i kada merna stanica više na bude na Trgu, da na stanici u krugu Bolnice bude instalirana oprema koja može da meri čestice – rekao je gradski odbornik dr Dejan Pavlović i dodao da bi značajna mera bila i merenje koncentacije polena ambrozije u vazduhu.

-U dogovoru sa Agencijom za zaštitu životne sredine ćemo dobiti klopku za merenje polena ambrozije što će biti uslov za dalje korake.
Foto: Glas Podrinja
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa