22. januar 2021.22. jan 2021.
Foto Beta

Foto Beta

Udruženje pacijenata Srbije: Hroničnim bolesnicima potrebne detaljne informacije o vakcinisanju

Udruženje pacijenata Srbije apelovalo je danas na lekare i zdravstvene ustanove da što pre pripreme detaljne informacije u vezi sa eventualnim ograničenjima i rizicima hroničnih pacijenata u vakcinaciji protiv korona virusa.

Dostupnost vakcina protiv korona virusa je svakako dobra vest za pacijente u Srbiji, ali kod mnogih postoje oprez i strah od eventualnog negativnog dejstva vakcinacije na ishode trenutnog lečenja, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

"Da li vakcina protiv COVID-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti? Kako vakcina deluje na efikasnost terapije koje primam? Da li moram da prekinem terapiju na neko vreme ako se vakcinišem? Koja vakcina je odgovarajuća za moje zdravstveno stanje? Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori su važni za pacijenta pre odlaska na vakcinaciju", rekao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović.

On je istakao da, uprkos tome što pacijenti imaju priliku da se posavetuju sa lekarom na punktu za vakcinaciju, veliki broj njih ima specifična zdravstvena stanja i terapije za koje su neophodne konsultacije sa specijalistima za te terapeutske oblasti.

"Struka treba da što pre pripremi vodiče i informatore za pacijente svih terapeutskih oblasti kako bi se sprečilo širenje nagađanja, netačnih informacija u vezi sa uticajem vakcinacije protiv COVID-19 na zdravlje i postojeći tok lečenja pacijenata", rekao Pilipović. On je odao da predlaže da, ukoliko to nije moguće, ordinirajući lekari u narednih nekoliko dana obave konsultacije sa svojim pacijentima i podele sa njima sva saznanja u vezi sa aktuelnom vakcinacijom protiv COVID-19.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa