25. januar 2021.25. jan 2021.
Pooštrena pravila za ulazak u Nemačku

Pooštrena pravila za ulazak u Nemačku

Za više zemalja sa opasnim mutacijama korona virsua ili sa posebno velikim brojem infekcija, među kojima su i Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana, važe stroža pravila za ulazak u Nemačku.

Kako danas piše Dojče vele, nemačka savezna vlade je, da bi zaštitila zemlju od uvoza novih slučajeva korone, kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije.

Stroža pravila stupila su na snagu u nedelju, a novina je spisak zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija viša od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika. U Nemačkoj je trenutno 111.

Kontrola se vrši na nemačkim granicama i aerodromima, a za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Nemačku važi obavezna registracija na internetu na sajtu einreiseanmeldung.de, pre ulaska u zemlju.

Prema Institutu Robert Koh (RKI), u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom (više od 200) od nedelje 24. januara nalazi se 14 zemalja Evrope - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugal, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku to su Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati, a u južnoj i severnoj Americi - Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile veoma zarazne mutacije koronavirusa za sada spadaju Velika Britanija, Irska, Severna Irska, Južna Afrika i Brazil.

Za putnike iz zemalja obe ove kategorije važi - ulazak u Nemačku je dozvoljen samo uz negativan test - koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 u koju spada i Hrvatska, moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati - nakon ulaska u Nemačku.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke, testovi se sistematski proveravaju na aerodromima i morskim lukama. Naročito se letovi iz takozvanih visoko rizičnih područja "dosledno proveravaju" - direktno u avionu i pre pasoške kontrole. Pored testova kontroliše se i da li su putnici popunili prijavne formulare.

U pograničnim oblastima sa drugim zemljama EU i Švajcarskom, putnici se proveravaju nasumično. Prema saveznoj policiji, dodatne mere služe identifikovanju putnika koji se odmah moraju poslati u karantin.

U principu, svi putnici koji ulaze ili se vracćaju u Nemačku i koji su boravili u rizičnom području (kategorija jedan do tri) u poslednjih deset dana pre ulaska, obavezni su na desetodnevni karantin. Karantin se može skratiti tek posle pet dana, ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikovati. Od karantina su u principu izuzeta poslovna putovanja.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa