26. januar 2021.26. jan 2021.
Inicijativa "Selo-grad" traži odgovornost za "Gerontološki centar"

Inicijativa "Selo-grad" traži odgovornost za "Gerontološki centar"

Inicijativa "Selo-grad" održala je konferenciju za medije na kojoj su govorili o aktuelnoj političkoj situaciji u gradu, kao i o stanju u poljoprivredi. Na početku obraćanja Salko Karadarević je osudio pretnje glavnom uredniku "Podrinskih novina" Ivanu Kovačeviću i apelovao je na nadležne da što pre reaguju. Kao najvažniju temu istakli su "Gerontološki centar".

-Jadan je Šabac u kome novinari ne mogu slobodno da pišu i misle. Najveći apsurd je što je samozvani gradonačelnik Aleksandar Pajić ispao žrtva. Najavili smo da ćemo svakih mesec dana praviti konferencije na kojima ćemo imati teme vezane za grad i selo. Smatramo da je najvažnija tema u gradu Šapcu "Gerontološki centar". Nije nam jasno šta se dešava tamo i ko krije podatke. Ova ustanova je dobila orden od predsednika Republike za uspešan rad. Sada je od 150 korisnika 125 pozitivno na Kovid 19, a 14 ili 15 naših starijih sugrađana je preminulo. Tamo radi 12 lekara i 11 medicinskih sestara. Oni su 10 meseci u karantinu, izolovani od svojih najmilijih. Postavljamo pitanje kako se desilo da korona odnese toliko života u toj ustanovi. Tražimo ostavku direktorke Marije Marković, a želimo da odgovornost snose i komandant Štaba za vanredne situacije Aleksandar Pajić i direktor Zavoda za javno zdravlje. Zašto Štab za vanredne situacije grada Šapca nije nijednom sazvao konferenciju za štampu od početka nemilih događaja u "Gerontološkom centru"? Šta bi se desilo sa nama koji smo činili prethodnu vlast da se ovo dogodilo u tom momentu? Smatramo da niko ne može da pobegne od odgovornosti, rekao je Salko Karadarević i dodao da pravni tim Inicijative "Selo-grad" priprema krivične prijave protiv aktera ovog događaja.

Na konferenciji je bilo reči i o 100 dana vlasti, koju je Karadarević nazvao "nakaradnom".

-Bledo, bledo, da ne može bleđe. Samozvani gradonačelnik ništa nije uradio, sem što je sredio svoju kancelariju. Loši su učenici ti koji su zauzeli i vode grad. Neshvatljivo mi je da ne mogu da vode grad u kom im je ostavljen uređen sistem. Najgori đaci su oteli dnevnik i zauzeli učionicu koja im ne pripada, rekao je Karadarević.

Dragan Stanković je istakao da je posle zdravlja najvažnije pitanje ekonomija. Na konferenciji su istakli pano sa natpisom "stočarstvo" preko koga su stavili crni flor.

-Stočarstvo je jedna od najbitnijih grana poljoprivrede, kojom se poljoprivrednik bave tokom cele godine. Stavili smo crnu traku preko stočarstva, jer je ono u fazi izumiranja. Ova crna traka je proizvedena u fabrici čiji je većinski vlasnik Srpska napredna stranka. Agrarna politika ove države je pogubna po srpskog seljaka. Bikovi su u poslednjih godinu i po dana bili dosta ispod 2 evra. Mnogi poljoprivrednici su ostali sa praznim oborima. Tovom junadi i svinja se intenzivno bavim 30 godina. Nikada situacija nije bila gora. Od izbora se svinje prodaju po ceni koja je ispod cene njihovog koštanja. Ovakva je situacija zato što se uvoze polutke iz Evropske unije, rekao je Stanković.

Na konferenciji je prokomentarisana i namera da se ukine neposredno izjašnjavanje građana o povraćaju novca od poreza na imovinu mesnim zajednicama. Stanković smatra da je direktno odlučivanje bilo dobra odluka zbog toga što su se svim mesnim zajednicama vraćala sredstava od poreza, bez obzira da li se vlast u mesnoj zajednici slaže ili ne slaže sa gradskom.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa