27. januar 2021.27. jan 2021.
Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
SAOPŠTENjE

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Država Srbija i čitav svet 27. januara obeležavaju Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.Ovaj datum je ustanovljen 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Tog dana 1945. godine oslobođen je zloglasni logor Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Za nepune četiri godine u Aušvicu je ubijeno najmanje 1,1 milion ljudi, od kojih je najveći broj bilo Jevreja. Holokaust je odneo šest miliona Jevreja u nacističkoj kampanji da se istrebi jevrejska populacija. Veliki broj Srba,Roma i drugih nacija žrtve su Holokausta koje se nikada ne smeju zaboraviti.

U čast afirmacije ljudskih prava i kažnjavanja genocida, apeluje se na poštovanje sećanja na žrtve Holokausta, ali se u isto vreme podstiču zemlje u sprečavanju genocida u budućnosti. Država Srbija nikada neće zaboraviti sve žrtve koje su tokom Drugog svetskog rata stradale u svim logorima nacističke politike.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta polaganjem venaca na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu, država Srbija obeležava ovaj značajan datum.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca


Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa