11. februar 2021.11. feb 2021.
Foto Glas Podrinja

Foto Glas Podrinja

CTG aparat omogućio pružanje nove usluge

Trudnice sa područja koceljevačke opštine više neće morati da u poodmakloj trudnoći odlaze na kontrolne preglede radi merenja kontrakcija u najbliži zdravstveni centar udaljen 40-ak kilometara, jer je dom zdravlja “Dr Darinka Lukić” konačno uspeo da obezbedi CTG aparat.

Donirali su ga zaposleni u kompaniji „Microsoft software” doo u okviru akcije “Bitka za bebe” Fondacije B92, a vrednost ovog aparata je oko 300 hiljada dinara.

-Stigao je najmoderniji CTG sa dve sonde, koji pored obične, omogućava praćenje i blizanačkih trudnoća. Zahvaljujući njemu sada možemo da vidimo da li postoje kontrakcije i odgovor bebinog srca na njihovu pojavu- objasnila je dr ginekolog Vesna Popović.

Dosadašnja praksa je bila da se trudnice iz ovog kraja na kontrolne preglede upućuju u Šabac, jer je to procedura propisana Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Međutim, buduće majke su se uglavnom odlučivale da ove preglede obave kod lekara u privatnoj praksi. Nabavkom CTG aparata ova usluga im je dostupna potpuno besplatno u Koceljevi, što će im uštedeti i vreme i novac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa