23. februar 2021.23. feb 2021.
Pixabay

Pixabay

Izricanje presude za paljenje doma Milana Jovanovića

Izricanje prvostepene presude optuženima za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, pre više od dve godine, zakazano je za danas u Palati pravde.

Tužilaštvo je tražilo da se prvooptuženi, u to vreme predsednik opštine Grocka kao funkcioner Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović osudi na maksimalnih osam godina.

Takođe je navelo da je krivično delo učinio sa direktnim umišljajem, odbrana neiskrena i da tokom suđenja nije pokazao ni malo osetljivosti prema Jovanoviću.

Jovanović je, u završnici suđenja, rekao da je Simonović želeo da ga ubije i uništi sve materijale na osnovu kojih je pisao o njegovim malverzacijama.

Simonović je tvrdio da je nevin i zatražio od sudije da ga oslobodi ili mu izrekne maksimalnu kaznu bez olakšavajućih okolnosti jer mu "takve ne trebaju".

Takođe je nastojao da ospori da je Jovanović novinar.

Presudu će izreći sudija Slavko Žugić, tužilac je Predrag Milovanović.

Tužilaštvo je zatražilo kaznu zatvora od pet godina za Vladimira Mihailovića, u to vreme policajca, i šest za Aleksandra Marinkovića, koji je u bekstvu više od godinu dana. Kako su medij pisali, bio je ranije u zatvoru zbog prodaje marihuane.

Advokati odbrane predložili su oslobađajuće presude. Više puta su doveli do odlaganja suđenja koje je počelo u aprilu 2019.

U optužnici je navedeno da je Simonović zatražio od Mihailovića da nađe nekog ko će zaplašiti Simonovića, zbog njegovih tekstova, i za to obećao 1.500 evra, koji se zbog toga obratio Igoru Novakoviću.

Novaković se, kako je dalje navedeno, obratio Marinkoviću, koji mu je dugovao 350 evra i obećao mu nagradu, pa je ovaj pristao i ubacio koktel molotov u garažu, na automobil Jovanovića, posle čega je vatra zahvatila kuću.

Protiv Novakovića je u januaru ove godine postupak razdvojen.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački sklopila je sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom da je Marinkovića dovezla do kuće Jovanovića, pa je osuđena na šest meseci kućnog pritvora i da plati 50 000 dinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je pozvao novinare da u što većem broju dođu na izricanje presude u 9.00 u Drugom osnovnom sudu i time pruže podršku Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin.

"UNS smatra da presuda treba da pošalje nedvosmislenu poruku da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni i da će država posebno zaštititi lokalne novinare i medije koji su izloženi većim pritiscima prilikom istraživanja malverzacija javnih funkcionera", navodeno je u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa