23. februar 2021.23. feb 2021.
foto:Glas Podrinja

foto:Glas Podrinja

Mame Šapca:Otvoreno pismo Gradonačelniku grada Šapca

Poštovani gradonačelniče,

Pišemo Vam u ime zabrinutih građana koji su 11.2.2021. godine održali protest protiv zagađenja poreklom iz industrijskih postrojenja na teritoriji Šapca i okoline. Kako odgovor na zahteve protesta, koje su mame Šapca zalepile na vrata Opštine, još nismo dobili, obraćamo se i Vama direktno kako bismo Vas pozvali da nam se pridružite u borbi za bezbedan vazduh u našem gradu.


Iako ne postoje adekvatne studije i merenja zahvaljujući kojima bismo mogli sa sigurnošću da utvrdimo tačan stepen ekološke katastrofe u kojoj živimo, svima nam je jasno da se situacija otrgla svakoj kontroli jer vazduh u našem gradu ima i boju i miris koji izazivaju peckanje u grlu, svrab očiju i kašalj. Duboko smo zabrinuti za zdravlje svojih porodica, a posebno dece i trudnica koji su i najosetljiviji na ove otrove.

I Vi i Vaša porodica ste u opasnosti jer dišete isti vazduh kao i svi mi.

Pozivamo Vas da se momentalno aktivno uključite u rešavanje ove katastrofe i utičete na sve velike zagađivače, a pre svih fabriku mineralnih đubriva Elixir, kao i Zorka keramiku, Kemis i preduzeće Axsyntha, da ili smesta ugrade adekvatne filtere koji će sprečiti dalje trovanje građana našeg grada i okoline, ili obustave proizvodnju do momenta ugradnje filtera.

Trovanje se iz dana u dan pogoršava, a posebno je strašno tokom noći i vikenda. Valjda misle da će pod okriljem noći lakše prikriti svoj zločin.

Poučeni prethodnim iskustvima i garancijama koje nikada nisu ispunjene, više ne prihvatamo nikakva javna obećanja već samo i isključivo momentalnu ugradnju filtera na fabrike zagađivače. Ne za pola godine ili godinu dana. ODMAH!

Smatramo i verujemo da se slažete sa nama da svaki privrednik mora pokazati makar minimum društvene odgovornosti ukoliko želi da posluje na teritoriji grada Šapca, a da se ta odgovornost pre svega mora ogledati u tome da ne sme narušavati zdravlje građana ovog grada zarad ekstra-profita. I korupcije.

Svi smo svesni da je ovo stari problem koji nije nastao za vreme ove vlasti. Vaši prethodnici i neki koalicioni partneri rado su žmurili i puštali da se trovanje ne samo nastavi, već poslednjih meseci i pogorša.

Iskreno se nadamo da ćete Vi zaustaviti ovu praksu, jer je i nečinjenje, u situaciji kada je ceo grad u opasnosti, takođe zločin.

Uz Vas (nadamo se) ili uprkos Vama, mi ovu borbu moramo nastaviti, jer moramo zaštititi zdravlje svojih i Vaše porodice.

Čekaćemo Vašu odluku do petka 26.2.2021. godine, a onda nastavljamo sa daljim akcijama.

Još jednom Vas podsećamo na naše zahteve:

ZAHTEVAMO
1. da nadležne institucije budu u službi zdravlja građana i nalože industrijskim zagađivačima, a pre svega fabrici mineralnih đubriva Eliksir, da ugrade adekvatne filtere.
2. angažovanje nezavisnih inspekcija koje će utvrditi stvaran nivo emisije SVIH vrsta čestica i štetnih gasova koje industrijska postrojenja emituju.
3. da se na dnevnom nivou, u bar jednim lokalnim novinama i na bar jednoj lokalnoj televiziji, javnost Šapca obaveštava o stvarnom nivou i vrsti zagađenja.
4. najstrože kazne za fabrike koje krše zakon i dozvoljene nivoe emisija štetnih materija u životnu sredinu.

Kao znak dobre volje i iskrene želje da se problem zaista reši, očekujemo da nam se na ovu temu u ime lokalne samouprave ne obraća dr Dejan Pavlović čije namere smatramo duboko neiskrenim i nedobronamernim.

Nadamo se pozitivnom odgovoru.

Svi dišemo isti vazduh!

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa