25. februar 2021.25. feb 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Druga sednica Saveta za ekologiju grada Šapca : U fokusu organska proizvodnja

Druga sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca organizovana je danas. Osim usvajanja Programa Saveta 2021, najznačajnija tema bila je potencijali organske poljoprivredne proizvodnje i edukacija budućih proizvođača.

-Tokom sednice glavna tema bila je organska proizvodnja i poljoprivreda. Želeli smo da ukažemo da ovaj vid proizvodnje nije „bauk“ i da je veoma lako doći do određenih sertifikata ako se radi po principima organske proizvodnje. Zalagaćemo se da grad daje subvencije proizviđačima koji se bave tradicionalnom načinom proljoprivrede kako bi prešli na organsku. Ovo je moguće da se realizuje u vidu sadnog materijala i dozvoljene preparate za ovaj vid proizvodnje koji može da donese mnogo veće prinose kroz veću cenu samog proizvoda i lakši plasman. Samim tim čuvamo životnu sredinu – kaže Željko Dimitrić organiski proizvođač aronije iz Male Vranjske.

Zdrave namirnice u ishrani sugrađana su konačni target, a na putu ka tome treba prevazići različite faktore.

-Jedana od ključnih stvari je program rada Saveta za 2021. godinu, te kao što je važna tema zagađenje vazduha, tako je aktuelna senica posvećana poljoprivredi. Mnogo je faktora koji onemugućavaju da na naše trpeze stigne zdrava hrana. Jedan od osnovnih ciljeva Saveta je da predloži mere, instrumente i strategije koje treba Grad sa sprovede kako bismo to ispunili. Očekujem da će i Savet svojim aktivnosti podstaknuti posvećenost lokalne samouprave da ostvari predloge i biće otvoren za komunikaciju sa svim značajnim činiocima društva kao i svim građanima - istakao je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa