26. februar 2021.26. feb 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Završna konferencija projekta "Uključimo se" za inkluziju Roma

Završna konferencija projekta "Jačanje kapaciteta lokalne i romske zajednice na teritoriji grada Šapca za inkluzivne procese - UKLjUČIMO SE (Ključ za inkluziju)" održana je danas u Centru za stručno usavršavanje. Projekat je realizovao Grad Šabac u partnerstvu sa Visokom školom za socijalni rad oz Beograda i Ekumenskom humanitarnom organizacijom iz Novog Sada. Finansiran je od strane Evropske unije, u okviru programa "Podrška EU inkluziji Roma - osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma", a ukupna vrednost projekta je nešto manje od 60.000 evra.

Foto: Glas Podrinja


-Realizacija projekta je trajala oko 18 meseci i na današnjoj konferenciji, koja je i poslednja u nizu sprovedenih aktivnost, zajedno sa svim učesnicima u projektu sumiramo postignute rezultate i pravimo osnov za dalje aktivnosti. Ovaj projekat je značajan resurs za sve što će Grad Šabac sa svojim partnerima dalje realizovati. Kada sagledamo sve aktivnosti koje nam predstoje u budućnosti, sve ovo što je sprovedeno u okviru projekta je vrlo značajno za međusektorsku i međuresornu saradnju uspostavljenu na nivou projekta kroz Mrežu za inkluziju Roma. Projekat će biti od velikog značaja za izradu Akcionog plana za Rome, koji sledi u narednom periodu, kao i za sve pakete aktivnih mera socijalne inkluzije kako bi kvalitet života pripadnika romske populacije na teritoriji Šapca bio što bolji, rekla je menadžer projekta i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Ana Marinković.

Foto: Glas Podrinja


Prof. dr Sanja Đurđević iz Visoke škole socijalnog rada je istakla da je uloga Visoke škole socijalnog rada na ovom projektu bila partnerska i da su zbog toga vrlo ponosni.

Foto: Glas Podrinja


-Konkretni zadaci koje je Visoka škola odradila u ovom projektu su: obuke za volontere, profesionalce i predstavnike nevladinog sektora koji rade na terenu, za predstavnike medija. Naznačajnije iz ovog projekta je podprojekat "Mobilna školica" koji bi trebao da nastavi da živi, s obzirom da smo obučili volontere da mogu u mobilnim prostorima da realizuju radionice. Oni su dobili priručnik, tako da će moći da se prisete svih radionica koje su prošli u ovom projektu i moći će da kreiraju nove radionice. Verujem da to znači da projekat može da traje. Naravno i mreža "Mir" kao jedan mehanizam za sprečavanja i krajnji cilj -ukidanje diskriminacije, navela je Sanja Đurđević i izrazila nadu da će sa Šapcem sarađivati na novim projektima.

Foto: Glas Podrinja


Ukupno deset volontera, uglavnom iz romske zajednice, je učestvovalo u projektu, kao i desetak profesionalaca i pripadnika nevladinog sektora.

Završnoj konferenciji je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa