1. mart 2021.1. mar 2021.
Saopštenje načelnika MUO: Pojačane aktivnosti inspekcija

Saopštenje načelnika MUO: Pojačane aktivnosti inspekcija

Po nalogu Radne grupe za suzbijanje širenja epidemije COVID-19,od petka 26.februara 2021. godine i u dane vikenda, sprovedene su pojačane aktivnosti inspekcijskih organa lokalnih samouprava i republičkih inspekcijskih službi.

Pojačane aktivnosti su usmerene prema delatnostima koje su prepoznate kao epidemiološki rizici, kao što su hoteli i ugostiteljski objekti za ishranu i piće na teritoriji Upravnog okruga,tržni centri i mega marketi i organizovana okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Jedinice lokalnih samouprava dostavile su Radnoj grupi broj inspektora koji će biti angažovani u sprovođenju ovih kontrola u pomenutim delatnostima.

Gradovi i opštine Mačvanskog upravnog okruga opredelile su ukupno 30 lica za pojačane akcije i to komunalnih inspektora / 14 /, komunalne milicije / 5 / i inspektora ostalih inspekcijskih službi /11 /. Uz ovaj broj ministarstva su opredelila i određeni broj republičkih inspektora za postupanje u kontrolama objekata. Koordinisani nadzori sprovedeni su na osnovu prepoznatih rizika, dobijenih prijava,predstavki i dojava, a postupanje je označeno kao prioritetno u odnosu na redovne planirane nadzore.

Mačvanskom upravnom okrugu svakodnevno su dostavljeni izveštaji o sprovedenom nadzoru, koji su dalje prosleđeni Radnoj grupi za suzbijanje širenja epidemije COVID-19. Sve inspekcije koje su učestvovale u pojačanim nadzorima i lokalne samouprave veoma ozbiljno i odgovorno pristupile sprovođenju naloga.
Počev od petka 26. februara i u dane vikenda obavljene su kontrole u objektima i delatnostima koje je Radna grupa označila kao visoko rizičnim.

Ukupno je kontrolisano 1459 objekata, u nadzoru je učestvovalo 111 inspektora, a u 36 objekata utvrđene su nepravilnosti.Podnet je jedan zahtev sudiji za prekršaje i doneta je jedna zabrana korišćenja prostora.

Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema zaposlenih, fizička distanca-barijera, lična zaštitna oprema korisnika, dezobarijera.

Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera.

Inspekcijske kontrole koje imaju za cilj suzbijanje širenja epidemije COVID-19, nastavljaju se i u narednom periodu.

Radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara, koje je bilo redukovano i odvijalo se do 14:00 časova, u periodu obavljenih kontrola nije kršeno od strane kontrolisanih subjekata.

Zbog uvećanja broja inficiranih građana, još jednom upućujem apel da se poštuju mere koje su naložene od strane državnih organa Republike Srbije, kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i pomogli zdravstvenim radnicima u vršenju svojih poslova oko zbrinjavanja obolelih. Situacija sa epidemijom i dalje je veoma ozbiljna i zahteva odgovornost pojedinaca, privrednih subjekata, ali cele naše zajednice.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca


Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa