Info

1. mart 2021.1. mar 2021.
Mup Srbija

Mup Srbija

Svetski dan civilne zaštite

Danas je 1. mart - Svetski dan civilne zaštite koji ima za cilj ukazivanje na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima - da se oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige.

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacije, koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Sektor za vanredne situacije je do sada formirao ukupno 169 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje od kojih je 100 specijalizovanih jedinica sa oko 2.500 pripadnika prošlo obuku i spremno je za delovanje u slučaju vanrednog događaja.

Do sada je na teritoriji Republike Srbije formirano šest vrsta specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje i to za gašenje požara, za spasavanje na vodi i pod vodom, za spasavanje iz ruševina, za zbrinjavanje, za pružanje prve pomoći i za radiološko-hemijsko-biološku zaštitu.

Podsećamo, Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.
Izvor: MUP Srbije

Najnoviji broj

15. april 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa