3. mart 2021.3. mar 2021.
Sasatanak u MUO: Prevencija Afričke kuge svinja

Sasatanak u MUO: Prevencija Afričke kuge svinja

Zbog velike uloge, koju lokalne samouprave imaju u suzbijanju zaraznih bolesti, a usled pojave Afričke kuge svinja u Braničevskom upravnom okrugu, u ponedeljak je održan sastanak u Šapcu, sedištu Mačvanskog upravnog okruga, na temu preventivnog delovanja.

Sastanku su prisustvovali Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Jasmina Kojičić Stefanović, šef Odseka veterinarske inspekcije, Zorica Gvozdenović, načelnik Odeljenja stambeno komunalne inspekcije Gradske uprave Šabac i Zorica Čolić, šef Odseka Mačvanskog upravnog okruga.



Grad Šabac sa selima koja gravitiraju gradu je teritorija na kojoj se pored opštine Bogatić uzgaja najveći broj svinja, a koje su pojavom ove bolesti ugrožene. Kako bi se sprečili negativni efekti, koje Afrička kuga svinja izaziva, lokalna samouoprava mora da preduzme brojne mere i aktivnosti u cilju sprečavanja pojave zaraze na ovom području. Mora se opredeliti parcela na kojoj će biti jama-grobnica,udaljena od naseljenog mesta i ograđena žicom.

U cilju edukacije građana plakat na kome se nalaze potrebne informacije vezano za Afričku kugu svinja, koji je resorno ministarstvo uputilo republičkoj veterinarskoj inspekciji, dostaviti svim lokalnim samoupravama na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga.



Potrebno je odrediti određeni broj ljudi koji će se baviti prenošenjem leševa iz gazdinstava u kamione i odgovarajuća finansijska sredstva za nadoknadu izvršilaca ovog posla koji će se uglavnom obavljati van radnog radnog vremena. Neophodna je i određena mehanizacija, rovokopač, traktor, buldožer.
U aktivnost treba uključiti JKP"Stari grad"Šabac , sa kadrovskim i tehničkim potencijalima, ali i odgovorne u Gradskoj upravi Šabac.

Virus Afričke kuge svinja se veoma lako širi i smrtonosan je za životinje, a vakcinacije nema. U slučaju pojave zaraze područje se zatvara i sve životinje se u prečniku od tri kilometra uništavaju, kao i meso iz zamrzivača, jer je virus aktivan 100 dana u mesu.

Sve informacije o ovoj temi građani mogu dobiti:
- na kontakt telefone Odseka veterinarske inspekcije Mačvanskog upravnog okruga 015-345-618 i 015-360-400
- dolaskom u prostorije republičke veterinarske inspekcije u Šapcu,ulica Vojvode Putnika 52
- na mejl adresu: vetinspekt@gmail.com


Prema podacima u Mačvi, Badovincima, Dublju, se nalazi oko 300.000 svinja, pa bi šteta pojavom zarazne bolesti bila ogromna.

Kada je u pitanju područje grada Šapca, velika koncentracija svinja nalazi se u Drenovcu, Lipolistu, mačvanskom delu šabačke opštine, kao i na Ceru gde ima 10-15 većih proizvođača svinja, pa je iz tog razloga potrebno opredeliti dve do tri lokacije za ove jame. Posebnu opasnost predstavljaju divlje svinje, jer u njima virus živi.

U aktivnost edukacije poljoprivrednika vezano za Afričku kugu svinja, potrebno je uključiti Poljoprivrednu savetodavnu stručnu službu Šabac, koja je u neposrednom kontaktu sa poljoprivrednicima. Bitno je podstaći i lovačka udruženja, koja treba da pojačaju aktivni i pasivni nadzor na divljim svinjama.

Posredstvom medija i sredstava javnog informisanja upozoriti proizvođače i sve građane o potencijalnoj opasnosti od pojave Afričke kuge svinja.

Šteta od pojave ove zarazne bolesti bila bi ogromna, ne samo finansijska za proizvođače svinja, već i za lovačka udruženja jer se pojavom zarazne bolesti zabranjuje lov.

Neophodno je u gradu Šapcu registrovati hladnjaču treće kategorije za sakupljanje životinjskih leševa i klaničnog otpada.

Svaka lokalna samouprava treba da donese Program smanjenja populacije pasa i mačaka.



Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa