5. mart 2021.5. mar 2021.
foto: www.fifamuseum.com

foto: www.fifamuseum.com

Neodlučno na početku istorije

Fudbal je danas, bez konkurencije, najpopularniji sport na svetu. Procentualno više od 95% država ima svoje nacionalne timove, a sve je to "loptanje" dostiglo za 151 godinu.

Bio je 5. mart 1870. godine kada je u Londonu odigran prvi meč nacionalnih timova u istoriji. Logično, sučelile su snage dva ostrvska nacionalna tima Engleske i Škotske. Engleze je selektovao Čarls Alkok koji je jednostavno napisao oglas gde poziva zainteresovane Škote na utakmicu protiv Engleske. Interesovanje je bilo veliko, te su od prijavljenih birali Artur Kinajrd, Englez po nacionalnosti i Škot Džejm Kirkaptrik, kapiten ove reprezentacije.

Najpre je planirano da utakmica bude odigrana 19. februara, ali je odložena zbog lošeg terena. Konačan rezultat bio je 1:1. Kroford je doveo Škote u vođstvo u 75. minutu, ali je izjednačio Bejker u 89.

FIFA ovaj meč ne priznaje, kao ni naredna četiri između istih rivala, jer su za Škotsku nastupali Škoti rođeni u Engleskoj. Zvanična istorija počinje kada je 1872. meč završen 0:0, a za Škotsku igrali isključivo igrači Kvins parka, još uvek postojećeg škotskog kluba.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa