8. mart 2021.8. mar 2021.
Čestitka Vladana Krasavca,načelnika Mačvanskog upravnog okruga za Dan žena

Čestitka Vladana Krasavca,načelnika Mačvanskog upravnog okruga za Dan žena

Dan žena je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost žena i muškaraca. Obeležava se svake godine 8. marta.Prvi Dan žena obeležen je daleke 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Godine 1975. ,koja je proglašena Međunarodnom godinom žene,Ujedinjene nacije su službeno počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. U patrijarhalnoj Srbiji ,dan borbe žena za jednakost prvi put je proslavljen 1914 .godine u Beogradu u tadašnjem Narodnom domu.



Povodom Međunarodnog dana žena,Osmog marta, Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, uputio je čestitke pripadnicama lepšeg pola.
U čestitki se kaže:

"Poštovane sugrađanke,
Povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, svim pripadnicama lepšeg pola upućujem najsrdačnije čestitke uz želju da vam svaki dan bude ispunjen pažnjom i ljubavlju kao što se to čini Osmog marta. Žena treba da je poštovana i uvažena svakodnevno,a ne samo na dan obeležavanja Osmog marta. Žena je majka, supruga, ćerka, sestra i bez žena nema budućnosti. Žene uspešno rukovode preduzećima, svakim danom zauzimaju sve značajnija mesta u javnom životu i bez uspešnih žena nema ni uspešne i jake Srbije. Zato država Srbija mora da obezbedi zaštitu žena od svakog oblika diskriminacije i da unapređuje socijalni,ekonomski i politički položaj žene. Obeležavanje ovog praznika jedinstvena je prilika da se ukaže na ogroman doprinos koji žena pruža porodici,deci i društvu u celini.Na ovaj dan podsećamo se hrabrih i odlučnih žena koje su pre jednog veka započele borbu za ženska ljudska prava.Ove 2021. godine, u vreme epidemije COVID-19 veliki broj žena u belim mantilima vodi svakodnevnu borbu sa opakim virusom,borbu za svaki ljudski život,rizikujući često i svoj život.Još jednom žene pokazuju ogromnu hrabrost i izdržljivost ,za divljenje i poštovanje.
Svima Vama ,neka je srećan Osmi mart."
Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa