17. mart 2021.17. mar 2021.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Putem sajta prijava prijemnih ispita za specijalizovna odeljenja gimnazija i umetničkih škola

Roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će da od 12. do 15. aprila 2021. godine na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs) elektronskim putem prijave dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, saopštila je danas Vlada Srbije.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete biće u srednjim školama od 7. do 16. maja.

Roditelji će, po prvi put, rezultate moći da vide i onlajn.

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se, takođe prvi put, obavljati putem tog portala, "bez podnošenja ijednog papira", navodi se u saopštenju Vlade.

"Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn), sada će jednim pristupom na portalu mojasrednjaskola.gov.rs moći da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu", piše u saopštenju.

U pripremu unapređenje procesa sprovođenja završnog ispita i uspostavljanje portala je uloženo 49 miliona dinara.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće od 23. do 25. juna.

Roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu mojasrednjaskola.gov.rs 27. juna, a na tom portalu podnosiće se i žalbe na rezultat završnog ispita.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile na papiru i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala mojasrednjaskola.gov.rs, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula.

Lista želja moći će da se podnese i na papiru u školama 3. i 4. jula.

Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Vlada Srbije piše da će i upis u srednje škole moći da se obavi elektronskim putem, koristeći isti portal.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva, omogućen je elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su pregled obavili pre podnošenja elektronske prijave za upis.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa