20. mart 2021.20. mar 2021.
Saopštenje za javnost:vaka promena na dojci podrazumeva neodložno javljanje lekaru

Saopštenje za javnost:vaka promena na dojci podrazumeva neodložno javljanje lekaru

Povodom 20. marta Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Savet za zdravstvo i socijalna pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke apeluje na sve žene da se na vreme jave lekaru kada primete promene na dojci. Jer, svaki karcinom je izlečiv, pod uslovom da se na vreme otkrije. 

Rak dojke u ranoj fazi izlečiv je sto odsto, dok je u četvrtom, poslednjem stadijumu, procenat izlečenja svega 22 odsto. Svaka žena nakon navršene 20. godine života, morala bi redovno raditi samopregled dojke. Ovo ne oduzima mnogo vremena, a može se obaviti i pod tušem. Svaka promena na dojci podrazumeva neodložno javljanje lekaru. 

Redovni klinički pregledi dojke preporučuju se nakon navršene 25. godine života. Uz ovo, poseban oprez savetujemo ženama koje spadaju u rizične grupe: koje imaju genetske predispozicije za rak, koje su gojazne, koje konzumiraju duvan, alkohol, koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine života, a u menopauzu ušle nakon 56. godine. U riziku su takođe i žene koje nisu rađale ili su rodile u kasnijem životnom dobu.

Još jednom apelujemo na sve žene da je redovan pregled i pravovremena reakcija jedini način da pobede karcinom.

SAVET ZA ZDRAVSTVO GRADSKOG ODBORA SRPSKE NAPREDNE STRANKE ŠABAC

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa