22. mart 2021.22. mar 2021.
Image by Taken from Pixabay

Image by Taken from Pixabay

FSSŠ: Odustanite od male mature

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) Milorad Antić uputio je ministru prosvete Branku Ružiću dopis u kome od njega traži da se ove godine odustane od male mature, zbog načina na koji je izvođena nastava u okolnostima epidemije korona virsa.

Kako je preneo portal NovaS, Antić je u dopisu izrazio nadu da je Ružić "shvatio da je održavanje male mature potpuno besmisleno" u novonastalim okolnostima i "katastrofalnoj situaciji sa epidemijom kovida-19 u Srbiji", kada je ceo obrazovni sistem prešao na onlajn nastavu.

"U situaciji kada skoro dve školske godine đaci ne pohađaju nastavu onako kako je to predviđeno planom i programom, kada čas idu u školu, a čas rade onlajn, teško da se može očekivati nivo znanja koji je neophodan za polaganje male mature", naveo je on u dopisu.

Kako je dodao, uveden je kombinovani sistem nastave čime se dobar deo predavanja sveo na gledanje televizije i platformi koje "nikako ne mogu da zamene direktan kontakt učenika i nastavnika".

Antić je istakao da se pojedini predmeti uče samo u poslednje dve ili tri školske godine - kao na primer hemija, koja se pohađa od sedmog razreda ili fizika koja se uči tri godine, a najveći broj predmeta četiri godine.

"Postavlja se opravdano pitanje: Da li je realno očekivati i nadati se da su učenici uspeli da savladaju zadato školsko gradivo i da mogu na jednom ozbiljnom nivou da polažu malu maturu", upitao je predsednik FSSŠ.

Antić je ocenio da insistiranjem da se mala matura održi - otvoriće se crno tržište jer će "roditelji, u želji da im deca upišu što bolje škole, i zadnji dinar dati na privatne časove i profesore koji državi nesporno ne plaćaju porez za takav rad", a dodao je i da je "pitanje koliko su pedagoški obučeni za rad iz predmeta koji su predviđeni za malu maturu".

"U situaciji kada nemaju sve škole, ali ni svi učenici tehničke mogućnosti za održavanje i praćenje onlajn nastave i kada je jako malo dece spremno da se u potpunosti posveti učenju i sticanju znanja u novonastalim okolnostima, izvođenje male mature gubi svaki smisao. Jednostavno rečeno, rezultati na testovima bi bili jako loši", naveo je.

Antić je istakao da FSSŠ predlaže da bi "možda najbolje rešenje" bilo da se formira Radna grupa, koja bi uradila ozbiljnu analizu i donela najbolje moguće rešenje kako za đake, tako i za njihove roditelje, ali i nastavnike.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa