22. mart 2021.22. mar 2021.
Saopštenje načelnika MUO: Počeo sa radom Centar za Kovid-19 mere

Saopštenje načelnika MUO: Počeo sa radom Centar za Kovid-19 mere

Krizni štab za za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, na sednici održanoj u utorak 16. marta predložio je rigoroznije mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od srede 17. marta do ponedeljka 22. marta do 06 :00 časova. Mogućnost da rade imaju prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe.Dozvoljen je rad privatnim zdravstvenim ustanovama, laboratorijama, veterinarskim ambulantama i stomatološkim ordinacijama.
Usled nepovoljne epidemiološke situacije naloženo je da se sa kontrolnim nadzorima nastavi još intenzivnije, a izricanje mera bude još rigoroznije.


U cilju sprovođenja naloženih mera načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u neposrednom kontaktu sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga apelovao da se još intenzivnije postupa i da se u kontrole uključe svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi. Zbog rastućeg broja inficiranih lica situacija je izuzetno ozbiljna i složena. U aktivnosti su kao i do sada, pored lokalnih uključene i republičke inspekcije.

U fokusu kontrola inspekcijskih organa su ugostiteljski objekti,teretane i ostali objekti u kojima može da dođe do okupljanja protivno naredbi / prostorije udruženja građana /,tržni centri i megamarketi velikih trgovinskih lanaca, javni saobraćaj i privatna okupljanja,gde se nadzor vrši po prijavi građana.

Mačvanskom upravnom okrugu su svakodnevno dostavljeni izveštaji o sprovedenom nadzoru, koji su dalje prosleđeni Radnoj grupi za suzbijanje širenja epidemije COVID-19. U cilju sprovođenja dobijenog naloga sve inspekcije, koje su učestvovale u nadzorima postupale su odgovorno i efikasno.

Ukupno je kontrolisano 3.107 objekata, u nadzoru je učestvovalo 150 inspektora, a u 73 nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema zaposlenih, fizička distanca-barijera, lična zaštitna oprema korisnika, ograničeno radno vreme i korona redar. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera. Prema subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti izrečene su zakonom propisane mere. Podneto je 3 zahteva sudiji za prekršaje,1 mera zabrane korišćenja prostorija i 2 mera pražnjenja objekta / jedna kladionica i jedna svadba /.Doneti su jedan prekršajni nalog od 30.000 dinara i 22 prekršajna naloga od po 5.000 dinara.

Inspekcijske kontrole koje imaju za cilj suzbijanje širenja epidemije COVID-19, nastavljaju se i u narednom periodu.

Proces imunizacije građana odvijao se bez prekida, po unapred utvrđenom planu.


U cilju postizanja boljih rezultata u borbi protiv epidemije, od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE.
Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs
Pored uvek aktuelne Naredbe, svi zainteresovani mogu postaviti pitanje za svaku nedoumicu ,a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.


Epidemiološka situacija na području Republike Srbije i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i dalje je veoma ozbiljna. Prisutno je uvećanje broja inficiranih građana, hospitalizovanih pacijenata i preminulih lica. Kapaciteti zdravstvenih ustanova u velikoj meri su popunjeni, a zdravstveni radnici rade u izuzetno teškim uslovima. I dalje se apeluje na sve građane da poštuju mere koje su naložene od strane državnih organa Republike Srbije, kako bi zaštitili sebe,svoje porodice i pomogli zdravstvenim radnicima u vršenju poslova oko zbrinjavanja obolelih.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca



Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa