25. mart 2021.25. mar 2021.
Beta

Beta

Srbija planira izgradnju fabrike vakcina Sinofarma

U Srbiji su počele pripreme za izgradnju fabrike u kojoj bi se proizvodile vakcine kineskog Sinofarma. Fabrika će, kako tvrde srpski zvaničnici, biti izgrađena u saradnji sa partnerima iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Srbija ima međudržavne ugovore i sa Kinom i sa Emiratima o saradnji, što omogućuje da se investicije realizuju po ubrzanoj proceduri.

Upravo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom zvanične posete Emiratima najavio izgradnju fabrike vakcina u kojoj bi proizvodnja počela sredinom oktobra ove godine.

Plan je da se u fabrici mesečno proizvodi više od dva miliona doza Sinofarm vakcine koja bi se koristila za potrebe Srbije, ali bi se i izvozila, pre svega u zemlje regiona.

U prva tri-četiri meseca po otvaranju fabrike kineska vakcina bi se samo pakovala u Srbiji dok se ne osvoji tehnologija za jednu komponentu.

Vučić je rekao da bi proizvodnjom kineske vakcine Srbija dugoročno i strateški obezbedili redovno snabdevanje vakcinom i zaštita zdravlja stanovništva, jer su procene da u skoroj budućnosti neće biti rešen problem zaraze Covid 19 virusom i njegovim mutacijama i da će vakcinacija biti ključno pitanje nacionalne bezbednosti.

U Srbiji je vakcinisano oko 2,1 milion ljudi, a među njima je najviše onih koji su primili Sinofarm vakcinu o čijem kvalitetu i bezbednosti srpski stručnjaci imaju visoko mišljenje.

Do sada je u Srbiju stiglo 1,5 miliona kineskih vakcina, a potpisan je novi ugovor sa Sinofarmom o isporuci još dva miliona doza vakcina.

Potpisivanju tog ugovora putem video linka prisustvovao je i Vučić koji je sa predstavnicima Sinofarma razgovarano o izgradnji fabrike vakcina, ali i o rekontrukciji i opremanju bolnica u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da se razmatra pet lokacija u okolini Beograda na kojima bi se gradila fabrika vakcina.

"Mi zaista moramo to brzo da radimo. Najvažnije u ovom trenutku je da imamo potpuno čiste imovinsko-pravne odnose da bi krenuli u izgradnju što pre", rekla je Brnabić.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa