25. mart 2021.25. mar 2021.
Foto Unija poslodavaca Srbije

Foto Unija poslodavaca Srbije

Unija poslodavaca Srbije: Ukinuti Krizni štab, o načinu rada privrede da brinu privrednici

Predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije (UPS) Andreja Brkić rekao je danas da Krizni štab za borbu protiv epidemije treba ukinuti i oformiti medicinski štab koji bi brinuo samo o stanju zdravlja građana, a da brigu o poslovanju privrede treba prepustiti privrednicima.

On je za Betu rekao da rešenja za rad preduzetnika i preduzeća u vreme pandemije mogu da ponude nadležna ministarstva, Vlada Srbije i Socijalno-ekonomski savet u kome su i predstavnici ministarstava i sindikati.

"Privrednici se žale da su mere Kriznog štaba nejasne i da ne mogu da rastumače ni pravnici UPS-a koje delatnosti mogu, a koje ne mogu da rade", rekao je Brkić.

UPS je tražila da bude formiran medicinski štab, a da odluke na osnovu njegove analize zdravstvenog stanja donose privrednici.

To udruženje privrednika je od Vlade Srbije zatražilo i da se otpišu porezi i doprinosi na zarade i porez na dobit preduzeća za vreme kada je pojedinim delatnostima bio zabranjen rad, da se odlože te dažbine delatnostima kojima je bio ograničen rad, kao i oslobađanje najugroženijih sektora od plaćanja raznih taksi.

Među zahtevima je i da se porez na dodatu vrednost (PDV) smanji sa 20 na deset odsto na hranu za ugostiteljstvo i hotelijerstvo koji je već uspostavljen pre nekoliko meseci, ali je ostao bez odgovora.

Brkić je rekao da dosadašnje mere Kriznog štaba nisu bile blagovremene i naveo primer jednog restorana u Beogradu koji je bacio kupljenu hranu u vrednosti tri miliona dinara jer je odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata stupila na snagu drugog dana po donošenju kada nije bilo vremena da se otkaže narudžbina.

Mere kojima se usmerava privreda, kako je rekao, moraju biti dugoročne, a ne od slučaja do slučaja.

"Ako je stanje takvo da treba da se zabrani rad mesec dana, neka se zabrani, ali da se zna da nema drugog rešenja", rekao je Brkić.

Istakao je da povlašćen položaj u ugostiteljstvu i turizmu treba da imaju oni koji su vakcinisani protiv virusa kovid 19.

Ocenio je da se na taj način ne diskriminišu oni koji nisu vakcinisani i neodgovorno se ponašaju.

Brkić je rekao da na takve mere prisiljava činjenica da pandemija, po svemu sudeći, neće brzo prestati.

"Moramo da naučimo da živimo i radimo sa virusom korona, kao i sa njegovim prvim, drugim, trećim sojem, a da istovremeno čuvamo i zdravlje građana", rekao je Brkić.

Dodao je da zbog poštovanja antiepidemijskih mera treba pojačati rad inspekcija i otvoriti kol centar gde bi građani prijavljivali njihovo nepoštovanje.

Građani koji bi prijavljivali nepoštivanje antiepidemijskih mera nisu, kako je ocenio, "tužibabe, već čuvari privrede".

"Ako se ne omogući da privrednici rade ne treba da im se traži da plaćaju poreske dažbine jer nemaju od čega", rekao je Brkić i naveo da u članstvu tog udruženja ima oko 110.000 privrednika među kojima su preduzetnici, mala, srednja i velika preduzeća.



Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa