26. mart 2021.26. mar 2021.
Danas održana konferencija Zajedno za Srbiju Šabac

Danas održana konferencija Zajedno za Srbiju Šabac

Danas je stranka Zajedno za Srbiju Šabac održala konferenciju za medije u vezi sa aktuelnim gradskim temama, uz osvrt na dešavanja u proteklom periodu.
Velimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbra ZZS Šabac govorio je o Industrijskoj zoni i dolasku kineske kompanije Mint automotiv u Šabac.
- To je u svakom slučaju dobra vest. Dolazak još jedne firme u Industrijsku zonu dokaz je jedne vizije koja je nastala pre desetak godina, a koja danas predstavlja jednu od najznačajnijih u Srbiji. Do sada je prodato oko 120 hektara zemlje u Industrijskoj zoni, što znači da je 10 miliona evra inkasirano u Gradsku upravu, oko jedne trećine budžeta Grada. Danas imamo nagoveštaj da je moguće da će Grad Šabac predati 11 hektara zemlje državi, što znači da će građani koji su ulagali u sredstva u Industrijsku zonu ostati uskraćeni za 800.000 evra, a to je ozbiljan novac od koga bi Industrijska zona trebalo dalje da se razvija. Mi postavljamo pitanje: Šta je sa novcem? Pošto se u prethodnom periodu od desetak godina naša država zadužila između 14 i 15 milijardi evra, naš dug se udvostručio, a otplaćivaće ga naša deca i naši unuci.

- U proteklom periodu dogodile su se značajne stvari u vezi sa funkcionisanjem mesnih zajednica, rekao je Goran Stojićević, član Gradskog odbora ZZS.
- Naime, odluka prethodne vlasti o vraćanju poreza na imovinu mesnim zajendicama je vrlo brzo promenjena. Na jučerašnjoj skupštini potvrđeno je da dobre stvari mogu biti ukinute. Novac od poreza na imovinu građana ipak je morao da ostane značajan izvor finansiranja seoskih i gradskih mesnih zajednica. Ostalo je nejasno kada će sredstva biti na raspolaganju mesnim zajednicama. Tražim odgovor od gradonačelnika i lokalne vlasti da li će sredstva koja su dozvoljena na Skupštini da mesne zajednice koriste od povraćaja poreza moći da se koriste i ove godine?

Obratio se i Uroš Rakić, predsednik Gradskog odbora ZZS Šabac u ime omladine u celom gradu.
- Postoji nekoliko značajnih tema, od kojih je tema Sava park. Naš grad je prošle godine izašao na reku, a u interesu svih je da dišu pluća grada. Međutim, videli smo da u budžetu Grada nema izdvojenih sredstava za nastavak ovog projekta. Jedna od tema je Dom JNA koji bi trebalo da postane Dom omladine. Napravljen je projekat, međutim videli smo da je da je gradska vlast opredelila 80 miliona dinara za ovaj projekat i da će biti završen do kraja ove godine. Postavljam pitanje kada će ti radovi početi i da li će zaista biti završeni ove godine. Lokalni akcioni plan za mlade ističe ove godine, a pisanje novog nije u naznakama.

Vera Mardžokić Simić, zamenica Gradskog odbora ZZS Šabac osvrnula se na uticaj korone na obrazovanje mladih ljudi.
- Da bismo videli posledice treba da prođe mnogo vremena, a posledice će biti nenadoknadive. Ne mislim da škole treba da rade u redovnim okolnostima zato što nije bezbedno, ali je razlika velika. Međutim, sada imamo vakcinu i dolazimo do vakcine i nepoverenju u institucije koje se naposletku refelktuje kao nepoverenje u nauku. Lekari nam savetuju vakcinaciju i mislim daje važno da svako od nas da lični primer. Ja sam već u januaru primila vakcinu, poručila je Mardžokić Simić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa