2. april 2021.2. apr 2021.
Svetski dan podizanja svesti o autizmu

Svetski dan podizanja svesti o autizmu

Ustanova za decu i mlade pri CSR Šabac, obeležila je danas 2. april, Svetski dan podizanja svesti o autizmu. S obzirom na okolnosti postojanja pandemije, obeležavanje se odvijalo u dvorištu Ustanove, uz pridržavanje svih epidemioloških mera i uz prisustvo korisnika i zaposlenih. Kao i prethodnih godina, cilj obeležavanja je da se skrene pažnja u javnosti i doprinese rušenju barijera i punoj integraciji osoba sa autizmom u društvo. Osobe sa autizmom mogu i te kako biti ravnopravni članovi društva ukoliko im se obezbede uslovi ali i neophodna podrška koja im je potrebna od svih nas. Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se danas, u okviru kampanje "Mogu da učim, mogu da radim", sa ciljem da se podigne svest o (ne)pristupačnosti obrazovanja i zapošljavanja osoba sa autizmom, što je posebno otežano u trenutnim uslovima pandemije.




Inače, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština UN 2007. godine, 2. april je proglašen Svetskim danom podizanja svesti o autizmu. Inicijativa je potekla od države Katar, a ovaj Dan je prvi put obeležen 2008. godine. Takođe se, mesec april u celom svetu, smatra mesecom autizma.
Pretpostavlja se da u svetu osobe sa autizmom čine 1 do 2% populacije. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji jedno od 160 dece ima poremećaj spektra autizma.

Poremećaj iz spektra autizma odnosi se na niz stanja koje karakteriše smanjen stepen socijalnih, komunikacijskih i jezičkih veština, a kod nekih pojedinaca i uski raspon interesovanja i aktivnosti koji su jedinstveni za pojedinca i koji se ponavljaju. Osobe s autizmom su zbog toga izložene stigmi i diskriminaciji, koja uključuje nepravedno uskraćivanje zdravstvene zaštite, obrazovanja i mogućnosti da se uključe i budu aktivni učesnici/e u svojim zajednicama.



Iako je autizam stanje (ne bolest) koje traje celog života, uz podršku porodici i detetu još od najranijeg doba, uključivanjem u obrazovanje i kasnije u svet rada, razvijanjem različitih usluga, mogu da se učine veliki iskoraci u podršci u prelasku u odraslo doba i osamostaljivanju osoba sa autizmom, što predstavlja dobrobit ne samo za pojedinca već i za društvo u celini.

Centar za socijalni rad Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa