2. april 2021.2. apr 2021.
Grad Šabac donirao kovid ambulanti aparat za brzu analizu krvne slike

Grad Šabac donirao kovid ambulanti aparat za brzu analizu krvne slike

Danas je Grad Šabac donirao kovid ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ analizator krvne slike koji u roku od jednog minuta daje preciznu analizu krvne slike. To će u velikoj meri olakšati rad lekarima i ubrzati dijagnostiku pacijenata, s obzirom da u roku od jednog minuta pokazuje elementarne parametre. Za analizator krvne slike Grad je opredelio sredstva u iznosu od 900.000 dinara.

- Ovaj aparat je nešto što je Grad prepoznao kao prioritet i u najkraćem mogućem roku izašao u susret zdravstvenim radnicima i sugrađanima. Procedura dijagnostike i lečenja biće znatno olakšana s obzirom da je jako važno da se analize krvi obave brzo, efikasno i na jednom mestu, u kovid ambulanti. Kapacitet aparata je dovoljan da zadovolji potrebe svih pacijenata koji dođu u kovid ambulantu. Grad će i nadalje sagledavati potrebe naših zdravstvenih ustanova u cilju borbe protiv kovida, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Aparat omogućava 60 analiza krvne slike u roku od sat vremena, što je od velikog značaja, posebno sada kada se broj pacijenata svakodnevno uvećava.
- Prethodnih nedelja imali smo između 320 i 360 pacijenata. Sada je broj veći od četristo. Dakle, raste broj inficiranih. Na dnevnom nivou imamo preko 90 pozitivnih. Prvi pregled iziskuje da se obavezno odradi analiza krvne slike koja je brza orijentacija lekaru u kovid ambulanti. Lekar se na osnovu krvne slike orijentiše da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija. Ukoliko je virusna, onda upućuje pacijenta na ostale analize, a to su antigenska i PSR testiranja. Zahvalna sam lokalnoj samoupravi na brzom reagovanju na naše, a pre svega potrebe sugrađana s obzirom da je postojeći aparat bio je namenjen za manji broj analiza i da se učestalo kvario, naglasila je dr Jasmina Stanković, apelujući na odziv na vakcinaciju - Na našem punktu za masovnu imunizaciju svakodnevno se vrši vakcinaciija svim vakcinama koje je država obezbedila. Mi smo se angažovali da budemo dostupni našim građanima i u najudaljenijim selima. Izaći ćemo u susret i zaposlenima u firmama kako bismo povećali odziv naših sugrađana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa