5. april 2021.5. apr 2021.
Pixabay

Pixabay

Efekti rada od kuće

Procenjuje se da je rad od kuće smanjio troškove korišćenja raznih resursa najmanje za oko 20 odsto, a vreme provedeno na sastancima korišćenjem onlajn platformi već sada je smanjeno za čak 50 odsto, rečeno je na onlajn radionici na temu "Digitalizacija kao podrška održivom razvoju".

Koordinator radne grupe Nacionalnog konventa o EU, koja prati poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji Nikola Marković kaže da je digitalizacija jedan od najmoćnijih faktora podrške održivom razvoju, jer štedi mnoge resurse i naglašava važnost afirmisanja pozitivnih efekata primene savremenih IKT, posebno u uslovima pandemije koronavirusa.

"Kroz digitalizaciju se obavlja transformacija poslovanja i na taj način se ostvaruju određene uštede i pogodnosti", rekao je Marković.

Među pozitivnim efektima, na prvom mestu, napomenuo je razvoj e-Uprave, koja omogućava znatne uštede resursa i za građane i samu upravu.

Drugi vid primene IKT je, kaže, elektronska trgovina kao jeftiniji vid trgovina, a koja je u prošloj godini pod uticajem problema zbog pandemije koronavirusa doživela rast od skoro 100 posto.

Naveo je da je 2019. u Srbiji vrednost e-trgovine iznosila 17 milijardi dinara, a 2020. godine 33 milijade, što je, kaže, skoro dvostruko više.

Marković je rekao da elektronsko plaćanje, takođe, smanjuje troškove, kao i rad na daljinu.

"Pojava fenomena klaud kompjutinga kod korisnika smanjuje troškove do 50 odsto u iskorićavanju odgovarajućih resursa", rekao je Marković i naveo da se uštede ostvaruju i zbog organizovanja onlajn nastave.
Kamatica/Dnevnik

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa