8. april 2021.8. apr 2021.
By Creator:A. Frankl - National Library of Norway, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34364618

By Creator:A. Frankl - National Library of Norway, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34364618

Zvanični kraj humane ideje

Na današnji dan, pre 75 godina i formalno je prestala da deluje Liga ili Društvo naroda, održavši poslednju sednicu. Međunarodna organizacija država nastala je na plemenitoj ideji, ali neuspešna u ostvarivanju osnovnog cilja, sprečavanja budućih ratova. Oformljena je na inicijativu Vudru Vilsona, predsednika Sjedinjenih američkih država 1920 godine, u cilju saradnje koja će sprečiti sukobe poput Velikog rata, okončanog mirovnim sporazumom samo godinu dana ranije.

Iako je ideolog Društva bio Vilson, SAD nikada zvanično nisu pristupile Društvu, a na poziciji generalnog sekretara bili su najpre Britanac Drumond, potom Francuz Avenjol i na kraju Irac Lester. Jačanjem totalitarnih režima kojima saradnja sa drugim državama nije bila interes, slabila je organizacija.

Formalno je na poslednjem zasedanju 8. aprila 1946. godine prestala da postoji i zamenjena je Ujedinjenim nacijama, međutim faktički kraj je uspedio pre Drugog svetskog rata. Sedište Lige naroda bilo je u Ženevi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa