8. april 2021.8. apr 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Međunarodni dan Roma: Zajedničkim aktivnostima do boljih uslova života

Svetski dan Roma, 8. april, obeležava se na globalnom nivou od 1971. godine godine, kada je održan prvi Svetski kongres Roma. Od tada ovaj datum je podsetnik na jezik, običaje i kulturu ovog naroda, ali i prilika da se ukaže na probleme i poteškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Gradonačelnik Šapca ovim povodom danas je razgovarao sa predstavnicima romskih udruženja sa teritorije Grada o aktivnostima u cilju unapređenja kvaliteta njihovog života.

-U ime grada Šapca čestitam Međunarodni dan Roma svim pripadnicima romske nacionalne manjine u gradu i Srbiji. Zadovoljstvo je što smo danas imali priliku da razgovaramo o temama najznačajnijim za položaj statusa romske nacionalne manjine u Šapcu. Iskazana je potreba da grad u naredne četiri godine pomogne kako bi se aktuelna pitanja vezana za status Roma rešila na najbolji način– rekao je dr Aleksandar Pajić i dodao da će aktivnosti biti usmerene ka zdravstvenoj, socijalnoj zaštiti, kao i obrazovanju, zapošljavanju.

-"Ključ za inkuziju Roma" je projektat čiji učesnik je Grad Šabac, te ćemo nastaviti u tom smeru. Radićemo na akcionom planu koji će obuhvatiti postojeće probleme, njihovom rešavanju. Smatram da je zajednički cilj da se na najkvalitetniji način sarađuje. Grad će izdvojiti značajna sredstva i sutidozno raditi na ostvarenju ciljeva – dodao je gradonačelnik.

Foto: Glas Podrinja


Romkinje i Romi znatno su nepovoljnijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo u gotovo svim oblastima društvenog života. Često su su izloženi diskriminaciji i socijalno isključeni, a ključ za inkluziju na nacionalnom i globalnom planu vidi se povećanju stope zaposlenosti, upisa i završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Na ovom polju deluje i Nacionalni savet Roma, te pomenuto smatraju važnim segmentima borbe protiv diskriminacije.

-Nacionalni savet Roma poziva sve naše Rome da nam se obrate povodom upisa na fakultete i srednje škole kako bismo putem afirmativnih mera im pomogli. Tokom susreta sa gradonačelnikom i predstavnicima udruženja sam razgovarao o tome da se radi na povećanju kovota za upis koje trenutno iznose svega jedan odsto, a u budućnosti će biti tri. No, nadamo se da će naredna godina doneti ukidanje tih kvota. Pozvao bih i sve Rome da se vakcinišu kako bismo pobedili pandemiju, jer je imunizacija jedini izlaz - istakao je Željko Todić, član Izvršnog saveta Roma.

Zoran Todić zamenik koordinatora je naglasio da bez podrške lokalane zajednice i samouprave, udruženja nije moguće postići poboljšanje uslova života za pripadnike romske zajednice.

-Veoma sam zahvalan gradonačelniku koji nas je spojio za zajedničkim ciljem kako bismo rešili aktuelna pitanja. Ono što je najbolniji trenutak je upravo obrazovanje, socijalna pitanja i nedostatak zaposlenja – naglasio je Todić.

Romska zajednica predstavlja najveću etničku manjinu u Evropi, gde prema nekim procenama živi između 10 i 12 miliona Roma i Romkinja.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa