9. april 2021.9. apr 2021.
Foto: Beta

Foto: Beta

Evropska unija donirala Srbiji zaštitnu opremu vrednu 857.000 evra

Evropska unija je danas donirala Srbiji zaštitnu maske i rukavice ukupne vrednosti 857.000 evra.

U skladište Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Beogradu isporučeno je 310.000 maski FFP2, 730.000 hirurških maski i 730.000 pari zaštitnih rukavica, saopštio je EU info centar.

Zaštitna oprema, koja je stigla sa zaliha iz Belgije i Rumunije, deo je donacije Evropske unije Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU koji upravlja posebnim instrumentom za vanredne situacije (rescEU).

Srbija je najveći korisnik instrumenta rescEU u Evropi tokom krize izazvane pandemijom korona virusa. Do sada je dobila ličnu zaštitnu opremu u vrednosti od 6,8 miliona evra.

EU je pomagala Srbiji u borbi protiv korona virusa različitim oblicima donacija, finansiranjem angažovanja medicinskih radnika u Srbiji, transportom stotina tona medicinskog materijala, doniranjem miliona komada lične zaštitne opreme, kupovinom kola hitne pomoći i za dekontaminaciju.

Primopredaji pomoći prisustvovala je otpravnica poslova Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar koja je izjavila da je Civilni mehanizam EU mehanizam istinske solidarnosti i da, iako ljudi ponekad mogu da zaborave brojeve, pomoć ostaje, navodi se u saopštenju.

"Jednu stvar nikada ne zaboravimo. To je osećaj olakšanja koji osećamo kada smo mi i naši najmiliji zaštićeni od zdravstvenog rizika. Ponosna sam na ovaj dosledan izraz solidarnosti ne samo zato što je EU uopšteno najveći donator Srbije, već zato što ostaje najveći donator kada je to najpotrebnije i podržava srpski zdravstveni sistem mnogo pre izbijanja ove pandemije", kazala je Norčič Štamcar.

Uručenju pomoći je prisustvovao i belgijski ambasador Koen Adam, pošto je iz njegove zemlje stiglo 730.000 hirurških maski i 730.000 pari zaštitnih rukavica, u pratnji tima belgijske civilne zaštite i Ministarstva zdravlja.

"EU se zasniva na solidarnosti i uzajamnoj podršci, ne samo među državama članicama, već i posebno sa zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU. Današnja donacija je još jedna odlična prilika da se ova solidarnost učini opipljivom", rekao je Adam.

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju rekla je da je pošiljka zaštitne opreme iz strateških distributivnih centara RescEU iz Rumunije i Belgije "još jedan dokaz solidarnosti Evropske unije sa srpskim narodom i vlastima".

"Zalažemo se za nastavak obezbeđivanja efikasne isporuke osnovne medicinske opreme srpskom narodu. Ovom prilikom želimo da naglasimo da Rumunija i Srbija imaju dobru i značajnu saradnju na polju spasilačkih operacija i intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa i to će biti nastavljeno u vidu daljih projekata", kazala je Davidoju.

EU je tokom 2019. godine ojačala komponente upravljanja rizikom od katastrofa unapređivanjem Mehanizma civilne zaštite EU. Najnoviji uvedeni element, rescEU, ima za cilj poboljšanje zaštite gradjana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima.

Uz to, rescEU uspostavlja novu evropsku rezervu resursa koja uključuje flotu vatrogasnih aviona i helikoptera, avione za medicinsku evakuaciju, kao i zalihe medicinske opreme i terenskih bolnica koje mogu da odgovore na zdravstvene vanredne situacije, kao i na hemijske, biološke, radiološke i nuklearne incidente.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji izmedju država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala članica Mehanizma 2015. godine, ali je i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, osetila korist od evropske solidarnosti kroz Mehanizam civilne zaštite EU. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen, navodi se u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa