12. april 2021.12. apr 2021.
Saopštenje MUO: Od petka do ponedeljka kontrolisano 1.606 objekata

Saopštenje MUO: Od petka do ponedeljka kontrolisano 1.606 objekata

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, je usled nepovoljne epidemiološke situacije, a nakon ublažavanja mera naložio da se na području Republike Srbije nastavi još intenzivnije sa kontrolnim nadzorima.

U cilju sprovođenja naloga za pojačanu kontrolu inspekcijskih organa lokalnih samouprava i republičkih inspekcija načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnom kontaktu sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga. U kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi lokalnih inspekcija i republičkih inspekcijskih službi.
Prema raspoložovim podacima koje je Mačvanskom upravnom okrugu dostavio Zavod za javno zdravlje Šabac, od početka epidemije,zaključno sa 10. aprilom 2021. godine ukupan broj pozitivnih lica na području Upravnog okruga je 23.734, dok je 26.528 lica bilo u kontaktu.

U fokusu kontrola inspekcijskih organa su objekti koji su označeni kao rizični, a postupa se i po prijavama građana. Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata,nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče,broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /. Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju ,smatra se da to lice nije u službenom nadzoru.Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave,ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.

Od petka 09. aprila do ponedeljka 12. aprila ukupno je kontrolisano 1606 objekata, u nadzoru je učestvovalo 82 inspektora, a u 14 nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema zaposlenih, fizička distanca-barijera i lična zaštitna oprema korisnika. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera.

Inspekcijske kontrole nastavljaju se i u narednom periodu još intenzivnije, na teritoriji čitave Republike Srbije.

Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.

Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs
Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu, a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana,koji se od prošle nedelje sprovodi u pojačanom intenzitetu. Nakon održanog sastanka predstavnika Zavoda za javno zdravlje Šabac i svih lokalnih samouprava sa područja Upravnog okruga medicinski timovi domova zdravlja u svim lokalnim samoupravama organizovano posećuju seoske sredine kako bi se što veći broj ljudi vakcinisao u mestu življenja. U velikoj meri reč je o starijoj populaciji koja je i najrizičnija od oboljevanja,a efekti ove aktivnosti već su vidljivi. Odziv građana je dobar,a priliku da se vakcinišu imaju svi zainteresovani bez prethodne procedure prijavljivanja. Ohrabruje i dobar odziv mladih u ovim sredinama. Ovu aktivnost ,podržavaju i lokalni mediji koji u svojim emisijama i saopštenjima nadležnih organa promovišu potrebu vakcinisanja, kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid -19.

Epidemiološka situacija na području Republike Srbije i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i dalje je veoma ozbiljna. Apeluje se na sve građane da poštuju naložene mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila ne samo dovoljan broj vakcina već i mogućnost izbor vakcine. Jedino na ovaj način možemo zaštititi sebe i svoje porodice, a zdravstvenim radnicima ćemo pomoći u vršenju poslova oko zbrinjavanja obolelih.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca



Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa