14. april 2021.14. apr 2021.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Hirurzi Šapčaninu spasili iščupanu ruku

Tim hirurga Kliničkog centra Srbije, Klinika za maksilofacijalnu hirirgiju Urgentnog centra, na čelu sa dr Slađanom Anđelković Matić izveo je pravo čudo i svetski podvig kada su u samo mesec dana munjevitom reakcijom jednom mladiću spasili ruku do lakta od amputacije, a drugom prišili celu otkinutu šaku!

"U subotu 27. marta dobili smo hitan poziv kolega iz Šapca da imaju pacijenta B.M kome je industrijska mašina za dranje jaganjaca skoro iščupala ruku iz lakta, svukla celu kožu i pokidala ligametne. U roku od pola sata sve je bilo spremno i hitno smo ušli u operacionu salu, sanirali obe kosti podlaktice, isečene lakat fiksirali, zašili rane", objašnjavaju naši stručnjaci.

"Pacijent je sada dobro, oporavlja se i već može da pokreće ruku, a zahvaljući munjevitoj reakciji nismo morali da presađujemo kožu. Sa mnom su tada bili dr Marko Sinić, dr Uroš Stanković, dr Rada Klačar, bez čije pomoći ne bismo ništa mogli da uradimo. U takvim situacijama je svaki minut važan, jer da nismo to uradili, arterija bi pacijentu otišla u torbovzu, dobio bi gangrenu i ostao bez ruke", objašnjava dr Anđelković i kaže da u Urgentnom centru KCS nikad ne odustaju od pokušaja da spasu ljudima delove tela, pa čak i kada nekada pomisle da je nemoguće.

"Druga operacija trajala je čitavu noć, četvrtak na petak, i to devet sati. Stigao na je N.D. (22), jako mlad dečko iz Gornjeg Milanovca kome je šaka desne ruke bila potpuno otkinuta presom za kamen, a sa njim je trasportovana i otkinuta šaka! Kazao je posle da nije ni shvatio šta se desilo i da mu je mašina odnela ruku... Isto smo za par sati ušli u operacionu salu, zajedno sa dr Suzanom Milutinović, dr Marinom Brndušić, dr Katarinom Gambirožom i sjaljnom mladom anesteziološinjom Svetlanom Srećković", navode lekari.

"Kao što vidite sa mnom je bilo mnogo žena koje su se hrabro bacile na posao, kao i uvek sa najtežim zadacima. Prvo smo spasavali kosti šake, zatim prišivali tetive i arterije, a tek onda kada se uspostavila cirklulacija krenuli smo na šivenje vena. Nije bilo ni malo lako, ali najvažnije je da smo tom mladom stvorenju spasili šaku i on se takođe dobro oporavlja."

Klinika za maksilofacijalnu i rekonstruktivnu hirurgiju UC KCS u Beogradu je jedina takva u celoj zemlji i kod njih se šalju najteži slučajevi ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore, Republike Srpske i drugih država.

"Neću da lažem da je bilo lako, svi lekari su premoreni jer radimo i smene i u kovid odeljenjima. Ja sam to veče recimo bila pripravna za odlazak u Crvenu zonu i da su me zvali, neko bi drugi radio operaciji", navodi dr Slađana.

Doktori su umorni, ali daju sve od sebe i uvek nam je najvažnije da spasimo ljudi i delove tela, da neko ne završi sa protezom, jer to ostavlja teške fizičke i psihičke posledice na pacijenta. Nema veće satisfakcije kad vidite zahvalnost na njihovim licima, a sa mnogima od njih ostanemo i bliski jer rehabilitacija zna da potraje dugo", kaže ona.
Mondo/Kurir

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa