17. april 2021.17. apr 2021.
foto: Glas Podrinja

foto: Glas Podrinja

Promocija sporta, veštine i potencijala Cera

Trka sa preprekama, sve popularniji je vid sportske aktivnosti koji kombinuje brzinu, spretnost i snagu. Ove subote, zainteresovani da provere svoje mogućnosti i istovremeno kompariraju sebe sa drugima po fizičkoj snazi, nastupili su na planini Cer, u prvoj OCR trci koju je organizovalo Udruženje građana „Cerska bitka“ uz podršku Turističke organizacije Šapca, odnosno Grada Šapca.

Kroz takmičenje organizator je želeo da podseti na istorijski značaj planine poprišta velike bitke iz Prvog svetskog rata, ali i da planinu popularizuje kao turističku destinaciju, odnosno ukaže na zdravstvene prednosti fizičke aktivnosti u prirodi, naglasio je Ivan Pajtić iz udruženja "Cerska bitka".

-Staza počinje sa šabačke strane, potom učesnike vodi do manastira Radovašnica gde je bio poligon, potom je usledio uspon kroz obronak i tu je ciljno mesto. Trku obezbeđuje više od pedeset sudija. Ponosni smo što su se prijavili ljudi iz cele Srbije i nekoliko učesnika iz Bosne i Hercegovine - rekao je Pajtić

Prema rečinma v. d. direktora Tursitičke organizacije Šapca Nađe Gligorić, događaj promoviše univerzalne vrednosti i zatoje zaslužio da bude deo kalendara manifestacija koje TOŠ podržava.

-Današnja manifestacija je jedna od novih uvrstenih u kalendar manifestacija TOŠ-a i danas se održava po prvi put, nažalost bez prisustva publike, ali ono što je važno uz pridržavanje svih epidemioloških mera. Ono što je nama najvažnije, trka promoviše planinu Cer kao izuzetan turistički potencijal našeg kraja koju su danas posetili mnogobrojni učesnici iz svih krajeva Srbije. Mi kao dobri domaćini ćemo se potruditi da ova manifestacija zaživi i postane tradicionalna, u nadi i sa željom da naredne godine bude održana u punom kapacitetu - istakla je Nađa Gligorić.

Rekreativni sport je siguran put ka zdravlju, a kroz događaje koji okupljaju učesnike iz cele Srbije i inostranstva imamo priliku da promovišemo velike potencijale planine Cer, uveren je gradonačelnik Šapca.

foto: Glas Podrinja


-Lep i svečan događaj, pre svega za one koji vole planinu, uživanje u prirodi i adrenalinske sadržaje i mislim da smo okupili celu Srbiju, ljude iz okruženja koji su podržali manifestaciju. Cerska bitka se nalazi na turističkoj mapi Grada Šapca i siguran sam da će ona biti sve uspešnija i znam da organizatori, baš zbog velikog interesovanja, planiraju da u narednim godinama događaj učine višednevnim. Siguran sam da je ovo pravi način da izađemo u prirodu, družimo se uz poštovanje svih mera zdravstvene bezbednosti. Priroda je nešto što je prelepo, mi imamo planinu Cer, treba da je na pravi način promovišemo, a ovo je jedan od tih načina - istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Na stazi po različitom tlu, dugoj 15 km, više od 500 učesnika očekivalo je 25 prepreka, 12 različitih vrsta, za čije savladavanje su neophodne različite veštine.
  • фото: Глас Подриња
  • фото: Глас Подриња
  • фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa